Berichten

2 februari 2020

Evert van der Wal succesvol op WK

 

Vogelkweker Evert van der Wal legde afgelopen maand op het wereldkampioenschap in Porto (Portugal) beslag op zilver. Een prestatie van formaat. Daarmee haalde hij op twee achtereenvolgende wk's in de top mee. Vorig jaar legde hij beslag op goud en zilver. Hij behaalde zilver met een bruine huismus van 92 punten. Namens vogelvereniging De Vogelvriend Vorden was hij de enige inzender.

20 november 2019

525 vogels op show van De Vogelvriend Vorden

Wie komend weekend het Kulturhus bezoekt, kan er niet omheen: vogelgeluiden. In de grote zaal zijn dan 525 vogels verzameld die strijden om het Kringkampioenschap; een regionale wedstrijd waar vijf verenigingen bij zijn aangesloten.

 

De vogelkwekers strijden met verschillende soorten vogels om de kampioensbeker. Waar dit soort wedstrijden vroeger vooral werden gedomineerd door kleurkanaries zijn er tegenwoordig veel meer soorten te bewonderen. Kleurkanaries maken in Vorden nog steeds wel een groot onderdeel uit van de show met 154 ingeschreven exemplaren. En dat zijn niet alleen de klassieke kleuren wit, geel en rood, maar ook combinaties van kleuren zoals geel mozaïek. En die zijn er dan weer in diverse typen. Voor kwekers van dit soort vogels is het de kunst om op exact omschreven plekken de juiste kleur geel te krijgen.

 

De grootste groep bestaat met 217 vogels uit parkieten en daarvan zijn er veel verschillende soorten in het Kulturhus te bewonderen. De grootste groepen zijn agapornissen en kleurgrasparkieten, maar er zijn ook opvallend veel Neophema’s ingeschreven. Verder zijn er postuurkanaries, Europese cultuurvogels zoals groenling en barmsijs, diamantduiven en hybriden te bewonderen.

Voorzitter Kees Bink is blij met het grote aantal, want dat is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer. „Ons streven was 500 vogels. Dat was al best een hoge lat, omdat onze sport vergrijst en het aantal leden dat nog vogels instuurt terugloopt. Ook binnen onze eigen vereniging gebeurd dat, alleen hadden wij het geluk dat er enkele jaren geleden een groep vogelkwekers uit Zutphen bij ons is aangesloten. Daardoor zijn we met 206 ingeschreven vogels hofleverancier op onze eigen Kringshow.”

 

De vogels van de verenigingen uit Vorden, Apeldoorn, Ruurlo, Lichtenvoorde en Eibergen worden komende vrijdag gekeurd. Op zaterdag 23 november vindt de opening plaats. Voor publiek gaat de show om elf uur open en zijn de vogels tot zes uur te bewonderen. Op zondag is dat het geval van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis. Bink geeft aan dat liefhebbers van vogels en mensen die overwegen om zelf ook vogels te gaan houden van harte welkom zijn. „Op beide dagen zijn er mensen aanwezig die informatie kunnen geven over het houden en kweken van vogels.”

 

 

24 oktober 2019

Veertien keer prijs met vogelshow in Laren

 

Rik Oudenampsen van vogelvereniging De Vogelvriend Vorden viel afgelopen weekend veertien keer in de prijzen met zijn vogels. Hij deed net als vijf andere leden mee met de grote open nationale wedstrijd in Laren (Gld.).

In Laren waren 1200 vogels bijeengebracht door vogelkwekers uit de Achterhoek en Overijssel.           Bennie Horsting legde beslag op vier prijzen, net als Tonnie Bielderman. Voorzitter Kees Bink ging met drie prijzen naar huis en was enthousiast over de kwaliteit van de vogels die de leden uit Vorden op de keurtafel wist te krijgen. „Op 23 en 24 november organiseren wij in het Kulturhus ook een regionale vogelshow met ongeveer de helft van het aantal vogels als in Laren. Op deze zogenaamde kringwedstrijd waar vijf verenigingen aan meedoen spelen we naast het persoonlijke resultaat, ook voor de clubprijs. Gezien de kwaliteit in Laren maken we een goede kans die prijs in de wacht te slepen.”

De gewonnen prijzen zijn: Rik Oudenampsen: Goud enkel Kleurkanarie Zwartwit 92 punten; Goud enkel Kleurkanarie Geel intensief 91 punten; Zilver enkel Kleurkanarie Zwart geel schimmel 90 punten; Goud enkel Kleurkanarie Bruin rood mozaïek type 1 92 punten; Zilver enkel Kleurkanarie Bruin rood mozaïek type 2 90 punten; Goud enkel Kleurkanarie Zwart jaspis rood mozaïek type 1 91 punten; Zilver enkel Kleurkanarie Bruinopaal wit 90 punten; Goud stel Postuurkanarie Rheinlander gladkop lipochroom schimmel 183 punten; Goud stam Postuurkanarie Rheinlander gekuifd lipochroom schimmel 372 punten tevens Mooiste stam van de show; Goud enkel Postuurkanarie Scot Fancy lichtbond schimmel 92 punten; Goud enkel Postuurkanarie Scot Fancy Donkerbont schimmel 93 punten; Goud enkel Postuurkanarie Fife Fancy Lipochroom intensief 92 punten; Goud enkel Postuurkanarie Fife Fancy lipochroom schimmel 92 punten; Goud enkel Postuurkanarie Fife Fancy Lichtbont intensief 92 punten.

Bennie Horsting: Goud enkel Kleurkanarie Isabel geel mozaïek type 2 91 punten; Zilver stel Kleurkanarie Agaatopaal geel mozaïek type 1 178 punten; Zilver enkel Kleurkanarie Isabelopaal geel mozaïek type 2 90 punten; Goud enkel Eur. Cultuurvogel Grote Barmsijs Agaat pop 93 punten.

Tonnie Bielderman: Goud stam Postuurkanarie  Yorkshire Lipochroom schimmel 367 punten; Goud stel Postuurkanarie Yorkshire Lipochroom schimmel 183 punten; Goud enkel Postuurkanarie Yorkshire Lichtbont schimmel 91 punten; Goud enkel postuurkanarie Yorkshire Donkerbont schimmel 91 punten.

Kees Bink: Goud enkel Standaard grasparkiet Lichtgroen 92 punten; Goud enkel Grijsrugdwergpapegaai  NSL ino (lutino) 92 punten; Goud Stel Grijsrugdwergpapegaai NSL ino (lutino) 184 punten.

 

               

13 januari 2019

Vier wereldkampioenen bij De Vogelvriend Vorden

 

‘Het beste resultaat ooit.’ Die woorden sprak voorzitter Kees Bink van De Vogelvriend Vorden uit na het bekend worden van de uitslag van het wereldkampioenschap voor vogelhouders in Zwolle. Vanuit Vorden deden er zeven leden mee met de prestigieuze wedstrijd en daarvan behaalden vier leden het hoogst haalbare.

 

Bennie Horsting, Jan Berendsen, Evert van der Wal en Rik Oudenampsen gingen met goud naar huis. Bennie Horsting deed dat met een stam kleurkanaries van 367 punten met de kleurslag isabel opaal mozaïek geel. Jan Berendsen haalde 1 puntje minder met een stam rijstvogels pheo, maar bleek daarmee in zijn klasse ook de meeste punten te hebben gekregen. Evert van der Wal scoorde opvallend goed met zijn huismussen. Vorige jaar kweekte hij voor het eerst huismussen met de kleurslag agaat en wist daarmee nu al wereldkampioen te worden met 91 punten. Hij legde tegelijk beslag op het zilver met een agaat van 90 punten. En tenslotte kreeg een duif van Rik Oudenampsen zelfs 94 punten van de keurmeesters; ook goed voor goud.

 

Horsting legde ook nog twee keer beslag op het brons met een kleurkanarie isabel topaas mozaïek geel en een Barmsijs pastel; beide kregen 90 punten. En Evert van der Wal behaalde ook nog brons met een Driekleurglansspreeuw van 91 punten. 

12 november 2018

Herman Addink viert 40-jarig jubileum

 

Tijdens de gezamenlijke onderlinge wedstrijd van De Vogelvriend Vorden en Ruurlo & Omstreken werd Herman Addink gehuldigd. Hij kreeg van districtsbestuurder Theo Hijmensen een speld in het kader van zijn 40-jarig lidmaatschap bij de vogelbond.

 

Herman Addink is nog niet zolang lid van De Vogelvriend Vorden, eigenlijk pas sinds 2017. Maar de leden van De Vogelvriend kennen Herman al veel langer. De eerste kennismaking was als lid was van De Edelzanger uit Eefde, waarvoor hij deelnam aan de kringtentoonstellingen. Hij was en is daar altijd een frequent deelnemer geweest met zijn gepigmenteerde en vetstof rode kleurkanaries. De rode kanaries lopen als een rode draad door zijn kweekjaren heen. Toen De Edelzanger werd opgeheven werd hij lid bij Ons Genoegen in Zutphen, totdat die vereniging in 2017 ook stopte.

 

Ieder jaar werd er samen met Gerrit Leeflang deelgenomen aan de stammen wedstrijd in midden Limburg wat een groot evenement was in die dagen. Gelijktijdig werd er dan de kans aangegrepen om bij Smeets weer eens afspraken te maken voor een hokbezoek en werd zijn kweekmateriaal wat uitgebreid door aankoop bij deze kweker.

Herman heeft natuurlijk in die jaren ook zijn beste beentje voorgezet bij de wedstrijden die in Eefde gehouden werden: de onderlinge tentoonstelling, de kringwedstrijden maar zeker niet te vergeten de jeugdwedstrijd die gedurende vele jaren in Eefde gehouden werd. Er is ook nog een poging gedaan om daar een stammen en stellen-wedstrijd van de grond te krijgen; daar heeft Herman ook zijn steentje aan bijgedragen.

 

Naast rode vetstofkleurkanaries kweekt Herman ook een periode dwergpapegaaien, maar dat bleek voor hem niet een ideale kweekvogel. Wel breidde hij zijn kanariekweeklijnen uit met mozaïek rood. Dat besluit legde hem geen windeieren. Vorig jaar bijvoorbeeld bij de Kringwedstrijd behaalde hij een 1e prijs met zowel een stam en stel rood schimmel en een 2e prijs stel rood mozaïek type 2. Ook bij andere wedstrijden doet Addink goed mee.

30 oktober 2018

Leden De Vogelvriend lopen zich goed warm

 

In januari 2019 wordt het wereldkampioenschap voor vogelkwekers gehouden in Zwolle. Diverse leden van De Vogelvriend Vorden willen daar schitteren en testen nu al hun vogels op de keurtafels van de kleinere wedstrijden en de aanstaande onderlinge wedstrijd. Afgelopen weekend vielen diverse leden in de prijzen tijdens de jaarlijkse Kring-wedstrijd die dit jaar plaatsvond in Apeldoorn. Met bijna 700 vogels van 61 inzenders vanuit vijf verenigingen een goede prestatie.

 

Ben Achtereekte werd bijvoorbeeld hoofdgroepkampioen parkieten met een Turquoisine parkiet wildkleur van 94 punten. Hij was daar blij mee, maar vond tegelijk dat de keurmeester zijn vogel wat overschatte. ‘Het keursysteem bepaald sinds kort dat er tussen de beste drie vogels in een klasse altijd een punt verschil moet zitten. De keurmeester heeft mijn vogel daardoor opgewaardeerd. Ik vraag me wel af of ik die punten straks ook krijg op een andere wedstrijd’, aldus Achtereekte.

 

Bennie Horsting werd in het generaal klassement dat gespeeld wordt over de beste zeven vogels van iedere inzender vijfde en was daarmee de hoogst genoteerde Vogelvriend. Hij behaalde onder andere met zijn Grote Barmsijs agaat pop van 93 punten het hoofdgroepkampioenschap binnen van Europese cultuurvogels. Verder won hij de eerste prijs bij de kleurkanaries met een stam agaatopaal geel mozaïek type 1 van 371 punten en een derde prijs met een isabelopaal geel mozaïek type 1 van 93 punten.

 

Adrie Groen behaalde met een stam kleurkanaries isabel wit een eerste prijs binnen, door vier bijna identieke vogels op de keurtafel te krijgen die de keurmeester samen waardeerde met 371 punten. Met een enkeling agaat wit dominant van 93 punten behaalde hij tevens een eerste prijs. Tonnie Bielderman deed hetzelfde maar dan met een stel kleurkanaries agaatopaal geel schimmel van 185 punten en een stam postuurkanaries Yorkshire lipochroom schimmel van 369 punten.

 

Geert Jansen werd met zijn zwart rood intensieve kleurkanaries bij zowel de stammen als stellen eerste met respectievelijk 372 en 185 punten. Jan Berendsen kreeg van de keurmeesters een tweede prijs voor zijn stel witte rijstvogels van 181 punten. Evert van der Wal behaalde een eerste prijs met zijn Driekleurglansspreeuw van 93 punten. Bais legde beslag op een derde plaats met zijn Chinese dwergkwartel opaal haan van 89 punten.

 

Voorzitter Kees Bink tenslotte werd bij de grote grasparkieten ook hoofdgroepkampioen met een lichtgroene van 92 punten en met diezelfde kleurslag behaalde hij ook een eerste prijs bij de stellen van 183 punten. Met een cinnamon lichtgroen van 91 punten en een lutino van 90 behaalde hij ook nog een tweede en derde plaats. Met 181 punten haalde hij ook de tweede plaats binnen met een stel Grijsrugdwergpapegaaien groen van 181 punten.

20 oktober 2018

Elf keer goud in Lochem

De vier leden van De Vogelvriend Vorden die aan de open nationale wedstrijd in Lochem meededen, behaalden samen elf keer het hoogst haalbare: goud. Gezien het deelnemersveld dat bestond uit 94 inzenders met 1116 vogels een zeer goede prestatie.

 

J.D. Oudenampsen won goud met een stel kleurkanaries zwart wit met 183 punten en met een enkeling met 92 punten. Zilver behaalde hij met een stel bruin rood mozaïek type 1 met 181 punten en bij de enkelingen goud met 92 punten. Met een type 2 behaalde hij ook goud met 91 punten. Met een zwartjaspis rood mozaïek won hij nogmaals goud met 91 punten en met een bruin opaal zilver met 90 punten.

Bennie Horsting behaalde vijf keer goud met zijn kleurkanaries: stel agaatopaal geel mozaïek type 1 183 punten; met hetzelfde type enkeling 92 punten en met type 2 enkeling 91 punten en met de agaat topaas geel type 1 en 2 beiden 91 punten.

Kees Bink scoorde in de groep Grasparkieten met een groene man goud met 91 punten en een cinnamon groene pop zilver met 90 punten. Bij de grijsrug dwergpapegaaien behaalde hij goud met een lutino man van 91 punten.

J.T. Bais viel met zijn vogels net buiten de prijzen, maar had die week er voor zeer goede resultaten behaald in Brummen bij een open nationale wedstrijd met zijn Chinese dwergkwartels.

11 januari 2018

Horsting en Groen Nederlands kampioen

 

Bennie Horsting en Adrie Groen zijn Nederlands kampioen geworden met hun kleurkanaries. Groen werd zelfs dubbelkampioen en behaalde voor het eerst in zijn tentoonstellingscarrière 94 punten voor een zelf gekweekte vogel.

 

Het Nederlands Kampioenschap vond plaats in Zwolle en werd georganiseerd door de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBVV). Dat was voor het eerst. Voorheen werd het kampioenschap gespeeld in Apeldoorn. Ruim 1300 inzenders uit Nederland stuurden samen 11.000 wedstrijdvogels in. Alhoewel er veel subklassen zijn, is het toch een bijzondere prestatie dat er twee leden van De Vogelvriend Vorden in de prijzen zijn gevallen.

 

Adrie Groen ging met drie prijzen naar huis. Hij werd kampioen met een kleurkanarie isabel wit met 94 punten. Daarnaast werd hij kampioen met een stel geelivoor schimmel van 185 punten. Met een stel isabel wit met 183 punten behaalde hij bovendien nog een bronzen medaille.

 

Bennie Horsting ging met vier prijzen naar huis. Kampioen werd hij met een isabelopaal geel mozaïek type 1 van 93 punten. Een kleurkanarie met diezelfde kleur kreeg van de keurmeesters 91 punten en dat leverde Horsting een zilveren medaille op. Tenslotte nam hij ook nog twee bronzen medailles mee naar huis voor een kleurkanarie isabel geel mozaïek type 1 van 91 punten en een stel agaatopaal geel mozaïek type 1 van 183 punten.

De Vogelvriend scoort ook op Kringwedstrijd

27 november 2017

 

Namens De Vogelvriend Vorden streden zeven leden mee bij de Kringwedstrijd in Eibergen. Samen gingen ze met acht prijzen weer naar huis en behaalden ze in het verenigingsklassement een tweede plaats. Alleen de organiserende vereniging De Berkel uit Eibergen wist over de tien beste vogels van de vereniging meer punten te behalen. De Vordense kwekers behaalden samen 925 punten. De andere deelnemende verenigingen kwamen uit Ruurlo en Apeldoorn. Samen waren er 483 vogels op de show aanwezig.

 

Individueel werden de volgende prijzen behaald: Herman Addink  1e prijs stam kleurkanaries Rood intensief 371 punten. Geert Jansen 1e prijs enkel kleurkanaries Zwart rood intensief 94 punten en 2e prijs enkel kleurkanaries Zwart rood intensief 93 punten. Bennie Horsting 1e prijs enkel Kleine barmsijs donkerfactorig pop 93 punten. Kees Bink 1e prijs stel standaard grasparkiet groen 183 punten en 1e prijs enkel st grasparkiet Easely clearbody groen 92 punten. Bennie Achtereekte 1e prijs enkel Turquoisineparkiet groen pop 93 punten tevens de mooiste parkiet van de show. Wim Peters  2e prijs enkel Halsband parkiet pallid groen 90 punten. Charles van Dijk 1e prijs enkel Agapornis roseicollis aqua 92 punten.

 

Veel van deze vogels zullen ook te zien zijn op de districtswedstrijd in Huissen midden december en ook in Zwolle tijden het nationaal kampioenschap van Nederland.     

Bas Reukers wint onderlinge in Vorden

12 november 2017

 

 

Bas Reukers uit Ruurlo mag zich een jaar lang beste vogelkweker van Vorden en Ruurlo noemen. Hij won afgelopen weekend tijdens de gezamenlijke onderlinge vogelshow van De Vogelvriend Vorden en Ruurlo & omstreken het algemeen kampioenschap. Hij bleef met 371 punten Geert Jansen uit Steenderen en Bennie Horsting uit Vorden met 1 punt voor.

 

Het algemeen kampioenschap werd gespeeld in het Dorpscentrum te Vorden, waar 26 vogelkwekers hun beste 272 vogels hadden ingestuurd. Reukers bleek zowel de mooiste kleurgrasparkiet als de beste Agapornide te hebben. Beide vogels kregen van de keurmeesters 94 punten. Alleen de geelbuikrosella van Hein Blikman uit Ruurlo wist in de categorie grote parkieten tot een nog hogere score te komen van 95 punten. Omdat het algemeen kampioenschap gespeeld wordt over de vier beste vogels per inzender, haalde Blikman het podium net niet.

 

Geert Jansen won met een zwartrood intensieve vogel in de categorie kleurkanaries met 94 punten. Bennie Horsting deed dat in de categorie Europese cultuurvogels met een Barmsijs klein donker factorig met 93 punten. De overige hoofdgroepkampioenen waren Gerrit Groot Roessink met de beste postuurkanarie en Kees Bink met de beste standaard grasparkiet.

 

Een bijzondere inzending was er van Willem Peters met een stel Nandayparkieten. Het was pas de tweede keer in de geschiedenis van De Vogelvriend Vorden dat deze vogels te zien waren. Peters won er een tweede prijs mee. De echte primeur ging naar Bennie Horsting. Hij experimenteerde de afgelopen drie jaar met een nieuwe kleur binnen de categorie kleurkanaries: Isabelopaal geel mozaïek type 1. Een bijna witte kanarie die alleen een zeer lichtbruine bestreping mag laten zien en op een paar andere plekjes wat puntjes geel. Deze kleurslag is enkele jaren geleden toegelaten tot de wedstrijden, maar het kweken bleek ook voor de zeer ervaren Horsting lastiger dan gedacht. Hij behaalde er een derde prijs mee, wat ook aangeeft dat er nog wat verbetering mogelijk is.

 

 

Voorzitter Kees Bink zette tijdens de opening van de tentoonstelling Evert van der Wal even in het zonnetje. Als penningmeester zorgde Van der Wal ervoor dat er veel sponsorgelden binnen kwamen om de tentoonstelling te kunnen financieren.

Evert van der Wal wereldkampioen

25 januari 2017

 

Driekleurglansspreeuwen leven in Noordoost-Afrika in het wild, maar worden ook gehouden en gekweekt als volièrevogel in Nederland. Eén van die kwekers is Evert van der Wal. De laatste jaren was hij vaste deelnemer aan het wereldkampioenschap. Hij behaalde vorige week in het Spaanse Almeria het hoogst haalbare. Hij werd wereldkampioen met een stam.  

 

Een stam spreeuwen bestaat uit vier vogels die zo identiek mogelijk moeten zijn. Wie wel eens vogels heeft gekweekt, weet dat dit erg lastig is. Daarom is vogelvereniging De Vogelvriend Vorden erg trots op dit resultaat. Van der Wal pakte bij de enkelingen ook nog even een bronzen medaille mee. Naast Van der Wal deed ook Geert Jansen mee in Spanje, maar hij viel net buiten de prijzen.

 

Het succes van Van der Wal volgde op een al eerder goed verlopen nationaal kampioenschap in Apeldoorn. Daar behaalde hij zilver met dezelfde soort. Hij speelde zijn wereldkampioenen niet in Apeldoorn met het oog op het grotere doel.

 

 

Overige behaalde prijzen Nationaal kampioenschap in Apeldoorn: J. Borgonjen: Zilver stel Fife fancy Lichtbont intensief 185 pnt, Zilver enkel Fife fancy Lichtbont intensief 93 pnt, Brons enkel Fife fancy Lichtbont schimmel 91 pnt en Brons stel Fife fancy Donkerbont schimmel 183 pnt. H. Dolleman: Zilver stel Dornastrilde wildkleur 187 pnt, Kampioen stam Blauwkopblauwfazantje 377 pnt, Zilver stel Blauwkopblauwfazantje 187 pnt, Kampioen stam Vuurvink 366 pnt en Kampioen enkel Zwartbuik vuurvink 95 pnt. A. Groen: Zilver stam Isabel wit 368 pnt, Kampioen enkel Agaatpastel geelivoor schimmel 91 pnt en Kampioen enkel Agaatkobalt geel schimmel 93 pnt. B. Horsting: Kampioen stel Agaatopaal geel mozaïek type 2 187 pnt en Kampioen stel Agaattopaas geel mozaïek type 1 187 pnt. J. Oudenampsen: Zilver stel Isabel geel mozaïek type 2 183 pnt, Kampioen enkel Isabelpastel geel mozaïek type 2 91 pnt en Zilver enkel Agaatonyx geel schimmel 92 pnt.

11 maart 2016

 

Bijna wereldkampioenen gehuldigd

Evert van der Wal en Kees Bink werden gisteravond tijdens de jaarvergadering van De Vogelvriend Vorden gehuldigd. Beiden vielen afgelopen januari in de prijzen op het wereldkampioenschap in het Portugese Porto. Evert van der Wal stuurde vijf enkelingen in uit zijn succesvolle kweeklijn van Driekleurglansspreeuwen. Eentje daarvan kreeg de zilveren medaille. Kees Bink behaalde een bronzen medaille met een Agapornis roseicollis met de kleurslag opaline cinnamon. Uit handen van het bestuur kregen beide heren een plaquette uitgereikt.

 

Financieel gaat het goed met De Vogelvriend. Vorig jaar werden er zwarte cijfers geschreven. Dat was volledig te danken aan de gehouden Kring-tentoonstelling in november. Door sponsoren en een goed verlopen verloting werden de kosten van de wedstrijd ruim gedekt, zodat er een plus overbleef die het hele jaar financieel goed maakte. In 2015 teerde de vereniging nog in op het eigen vermogen.

 

De Vogelvriend in de prijzen op Vogel 2016

Op het eerste Nederlands kampioenschap van de gezamenlijke bonden vielen maar liefst drie leden van De Vogelvriend Vorden in de prijzen. Jos Borgonjen behaalde met een stel Fife Fancy bont intensief met 183 punten het kampioenschap. Ook werd hij kampioen met een stel Fife Fancy bont schimmel met 183 punten.

Adrie Groen behaalde zelfs drie prijzen; allemaal zilver. Met een kleurkanarie Agaat geel-ivoor schimmel met 91 punten, een stel Fife Fancy bont intensief 181 punten en een enkeling met 93 punten.

Tensloette behaalde Bennie Horsting twee maal goud met een stel kleurkanaries Isabel geel mozaïek type 2 met 185 punten en goud met Bruin opaal geel mozaïek type 2 met 183 punten.

 

In totaal deden er 13.727 vogels mee.

29 november 2015

De Vogelvriend Vorden wint verenigingsklassement

Vogelvereniging De Vogelvriend Vorden won afgelopen weekend de verenigingsprijs van de Kringtentoonstelling die plaatsvond in het Dorpscentrum te Vorden. De club haalde met haar tien beste vogels van minimaal 3 inzenders 930 punten. Precies 1 punt meer dan vereniging De Berkel uit Eibergen. Ons Genoegen uit Zutphen werd verdienstelijk derde.

De vogelshow werd goed bezocht en bezoekers kwamen niet alleen voor de vogels. Er was ook belangstelling voor de vogelfoto's van natuurfotograaf Ido Hummelink en de realistische kunst van Annet Horsting.

 

Naast het verenigingsklassement werden er ook veel individuele prijzen behaald. Hieronder volgt de opsomming:

 

B. Achtereekte

1e prijs stel Turquoisine groen 185 punten

 

H. Addink

1e prijs stam kleurkanarie rood schimmel 369 punten

1e prijs stel kleurkanarie rood schimmel 187 punten

1e prijs stel kleurkanarie rood mozaïek type 2 185 punten

1e prijs enkel kleurkanarie rood mozaïek type 2 92 punten

 

T.J. Bais

2e prijs enkel lizard zilver 90 punten

 

J.A. Berendsen

Mooiste Derby exoten

 

W.A. Berendsen

Mooiste postuurkanarie Gloster corona 93 punten

Mooiste Derby postuurkanarie

1e prijs stel Gloster corona 185 punten

2e prijs stel Gloster consort 181 punten

1e prijs enkel Gloster corona 93 punten

 

T. Bielderman

3e prijs enkel norwich 91 punten

 

K. Bink

Mooiste vogel hoofdgroep J Agapornis roseicollis opaline cinnamon groen 93 punten

Mooiste Derby Agaporniden

1e prijs stel Agapornis roseicollis opaline groen 185 punten

2e prijs stel grasparkieten ino groen 179 punten

1e prijs enkel Agapornis roseicollis opaline cinnamon groen 93 punten

1e prijs enkel grijsrugdwergpapegaai ino groen 93 punten

1e prijs enkel Agapornis lilianea 91 punten

 

H.J. Blikman

Mooiste vogel hoofdgroep K geelbuikrosella 93 punten

1e prijs stel roodvoorhoofdkakariki lutino 183 punten

1e prijs enkel geelbuikrosella 93 punten

 

J.B. Borgonjen

1e prijs stel Fife Fancy 187 punten

2e prijs stel Fife Fancy 185 punten

 

L. ten Brake

2e prijs stam zilverbekje wildkleur 364 punten

1e prijs stel zilverbekje donkerbuik 185 punten

1e prijs enkel zilverbekje wildkleur 93 punten

2e prijs enkel zebravink isabel bruin pop 90 punten

 

H. Dolleman

Mooiste vogel hoofdgroep F blauwkop blauwfazantje 93 punten

1e prijs enkel doornastrilde wildkleur 92 punten

1e prijs stel doornastrilde wildkleur 187 punten

1e prijs enkel blauwkop blauwfazantje 93 punten

 

M.P. Egberink

1e prijs stel kleurkanarie geel intensief 187 punten

1e prijs enkel kleurkanarie geel intensief 93 punten

1e prijs enkel kleurkanarie zwart geel intensief 93 punten

2e prijs enkel kleurkanarie zwartwit dominant 90 punten

 

R.W.C. Ellenkamp

1e prijs enkel Turquoisine groen 91 punten

 

A. Groen

1e prijs stel kleurkanarie satinet wit recessief 183 punten

 

G. Groot Roesink

2e prijs enkel Gloster consort 92 punten

 

H. Haakmeester

1e prijs enkel Japan hoso 91 punten

2e prijs enkel Japan hoso 90 punten

 

B.A.M. Horsting

Mooiste vogel hoofdgroep cultuur barmsijs klein 92 punten

Mooiste Derby cultuur

1e prijs enkel barmsijs klein 91 punten

2e prijs enkel barmsijs klein bruin 90 punten

3e prijs enkel barmsijs klein bruin donkerfactorig 89 punten

1e prijs stel barmsijs klein 187 punten

2e prijs stel barmsijs donkerfactorig 183 punten

3e prijs stel barmsijs klein bruin 181 punten

 

G.J.A.Jansen

1e prijs stam kleurkanarie Zwart rood schimmel 375 punten

1e prijs stel kleurkanarie Zwart rood intensief 185 punten

1e prijs enkel kleurkanarie Zwart rood schimmel 93 punten

 

H.J.Maatman

Mooiste vogel hoofdgroep kleurkanarie agaat rood mozaïek type 2 94 punten

Mooiste Derby kleurkanarie

1e prijs stam kleurkanarie agaat rood mozaïek type 2 370 punten

1e prijs stam Mexicaanse roodmus 369 punten

1e prijs stel kleurkanarie agaat rood mozaïek type 1 185 punten

1e prijs enkel kleurkanarie agaat rood mozaïek type 2 94 punten

1e prijs enkel kleurkanarie rood ivoor schimmel 93 punten

1e prijs enkel Fife Fancy 93 punten

2e prijs enkel kleurkanarie agaat topaas rood mozaïek type 2 93 punten

2e prijs enkel Fife Fancy 92 punten

 

H.A.M. Nijbroek

1e prijs stam kleurkanaries rood mozaïek type 2 368 punten

 

W.J.M. Peters

1e prijs enkel o.k. halsbandparkiet pallid turquoise 92 punten

 

I. Reintjes

Mooiste Derby grote parkieten

1e prijs stel grijsrugdwergpapegaai D-blauw 183 punten

 

W. van Rooijen

3e prijs enkel Swiftparkiet groen 89 punten

 

A.H. Schäperclaus

1e prijs stam kleurkanarie wit recessief 374 punten

1e prijs stam kleurkanaries geel intensief 368 punten

1e prijs stel kleurkanaries wit recessief 187 punten

1e prijs enkel kleurkanarie wit recessief 93 punten

 

T.Z. Schellen

1e prijs enkel kleurgrasparkiet groen 91 punten

 

H.W.J. Teselink

1e prijs stel bandvink rood 187 punten

 

E.J. van der Wal

1e prijs stel driekleurglansspreeuw 183 punten

1e prijs enkel driekleurglansspreeuw 93 punten

 

H. Zonnebelt

Mooiste vogel hoofdgroep I grasparkiet spangle opaline grijs 93 punten

Mooiste Derby grasparkiet

1e prijs enkel grasparkiet spangle opaline grijs 93 punten

2e prijs enkel kleurgrasparkiet gekuifd 90 punten

 

Prijswinnaars COM gehuldigd

29 januari 2015

Herman Ellenkamp twee maal wereldkampioen


Vogelvereniging De Vogelvriend Vorden viel afgelopen weekend vijf keer in de prijzen op het wereldkampioenschap voor zang- en siervogels Mondial COM 2015 in Rosmalen. Herman Ellenkamp werd de grote winnaar door twee keer goud te halen.


Ellenkamp stuurde zes Cloncurry-parkieten naar Rosmalen; een stam bestaande uit vier vogels en twee enkelingen. Met een enkeling en de stam werd hij wereldkampioen. Hij fokt deze vogels al enkele jaren en wist daar ook al menig prijs mee binnen te halen, maar hij deed nog niet eerder mee aan een wereldkampioenschap. Nu dat min of meer een thuiswedstrijd was, waagde hij zijn kans en met succes. Hij behaalde met zijn enkeling 93 punten. En bij de stam behaalde hij de maximale stamharmonie doordat al zijn vogels 91 punten van de keurmeesters kregen.


Nog 3 keer edelmetaal

Naast Ellenkamp vielen nog drie leden van De Vogelvriend in de prijzen. Geert Jansen behaalde zilver met een stam zwart rode kleurkanaries met 376 punten. Ook een buitengewone prestatie, omdat de concurrentie bestaat uit professionele kwekers met personeel in dienst en Jansen gewoon een hobbykweker is.

Zilver was er ook voor Evert van der Wal. Hij behaalde al eerder medaille op een wereldkampioenschap en bewijst met deze nieuwe prijs dat hij zijn hoge niveau weet vast te houden. Van der Wal behaalde zijn medaille met een Driekleurglansspreeuw van 93 punten.

Tenslotte viel ook voorzitter Kees Bink in de prijzen met een bronzen medaille. Hij werd enkele jaren geleden wereldkampioen en wist nu opnieuw met een Agapornis roseicollis oranjemasker groen van 91 punten.


Bekijk ook de video van de winnende foto's.

 

4 augustus 2014

De Mondial, dat mag je niet missen

Bij de rechtgeaarde vogelhouder zal zo zoetjes aan wel enige spanning voelbaar zijn. De verklaring is simpel: de Mondial komt er aan. Van 22 tot en met 25 januari 2015 wordt  in ’s-Hertogenbosch (Autotron Rosmalen) deze wereldshow voor sier- en zangvogels gehouden. Elke liefhebber die wat met zijn vogels wil, is daar al geruime tijd mee bezig. Dat moet ook wel want “het vogelmateriaal” dat voor inzending naar de wereldshow in aanmerking komt, zal de komende maanden bij diverse andere wedstrijden onder de ogen van verschillende keurmeesters komen. En daarmee is dan een soort kwaliteitsvoorportaal voor inzending naar de Mondial gemaakt.

 

De inschrijving voor de Mondial verloopt iets anders dan bij een gemiddelde wedstrijd, maar moeilijk is het niet. Deelname staat voor iedereen open. De organisatie heeft al eerder op ruime schaal info gedeeld door een speciale website te maken: www.mondialcom2015.com. De site is al anderhalf jaar in de lucht. Iedere belangstellende, bezoeker en deelnemer kan er nu en de komende maanden alle relevante informatie vinden. En mocht dat niet zo zijn dan kan elke vraag via deze site bij de organisatie worden gedeponeerd. Wie de site niet in de gaten wil houden kan zich aanmelden voor de gratis nieuwsbrief. Dan ontvangt u de laatste nieuwtjes automatisch in uw mail.

 

Inschrijven en kopen/verkopen

Wie wil inschrijven moet dat doen in de periode 1 november tot 6 december via een formulier op de site vanwaar het direct kan worden verzonden. Ook via de eigen organisatie kan worden ingeschreven. Belangrijk is om meteen het verschuldigde bedrag over te maken. Anders neemt de organisatie de inschrijving niet in behandeling. Elke vogel kost 12 Euro en daarbij komt voor de deelnemer de verplichte catalogus voor hetzelfde gereduceerde bedrag.

Nederlandse inzenders brengen hun vogels zelf in eigen kooien naar Rosmalen en wel bij voorkeur zoveel mogelijk gezamenlijk. De inbreng geschiedt volgens een nader vast te stellen schema en in Rosmalen worden de vogels dan over gezet in kooien van de organisatie, die van stickers zijn voorzien. Trouwens wie vogels wil kopen dan wel verkopen kan zijn hart ophalen. In de apart staande Spijkerhal zijn duizenden vogels te koop en wie wil verkopen kan ook terecht zowel individueel als in clubverband. Voor het huren van verkoopplaatsen zie de eerder vermeldde website.

 

Parkietenshow

De ANBvV organiseert dit wereldevenement onder andere met hulp van andere bonden als KBOF en NBVV. Daarnaast is de Parkietensociëteit nauw bij het evenement betrokken ook al omdat zij tijdens de WK in een apart gedeelte van de hal een speciale show zal inrichten. Voor bezoekers extra aantrekkelijk omdat kromsnavels altijd bijzonder fraai zijn om te zien. Inmiddels is men daar al twee jaar mee bezig. In een tiental werkgroepen vinden allerlei voorbereidingen plaats, waarbij tal van medewerkers zijn betrokken. De show mag dan 4 dagen duren, in Rosmalen is men wel 15 dagen in totaal van vroeg tot laat bezig om alles rond te krijgen. Op deze dagen zijn daarvoor veel medewerkers in touw, die van alle organisaties afkomstig zijn. Dat geeft een prima gevoel. Samen een mooi evenement neer zetten! 

14 maart 2014

Evert van der Wal gehuldigd

Evert van der Wal werd vorige week in het Dorpscentrum door vogelvereniging De Vogelvriend in het zonnetje gezet. Eind januari wist Van der Wal beslag te leggen op een bronzen medaille tijdens de wereldkampioenschappen in het Italiaanse Bari.

Van der Wal deed samen met enkele andere leden van de vereniging mee, maar wist als enige in de prijzen te vallen. Dat deed hij met een stam van vier driekleurglansspreeuwen. Voorzitter Kees Bink huldigde Van der Wal tijdens de jaarvergadering en overhandigde hem een plaquette.

Op de jaarvergadering werd verder duidelijk dat de vogelvereniging er financieel goed voor staat. De penningmeester maakte weliswaar een klein verlies bekend, maar de reserves zijn nog groot genoeg om de contributie op hetzelfde niveau te houden. Ook het ledenaantal bleef stabiel. De vereniging kampt echter wel met vergrijzing en zoekt daarom naar nieuwe samenwerkingsverbanden met andere verenigingen uit de Achterhoek om het houden, kweken en tentoonstellen van vogels voor de leden aantrekkelijker te maken.

 

27 september 2013

Clubprijs Kring op certificaat

De verenigingsprijzen die behaald kunnen worden op de Kring, worden voortaan op certificaat uitgereikt. Dat maakte voorzitter Kees Bink afgelopen donderdag bekend tijdens een drukbezochte ledenvergadering van De Vogelvriend Vorden.

 

Aanleiding voor de verstrekken van een certificaat in plaats van een beker was het voorstel van De Vogelvriend op de laatste kringvergadering. Het bestuur vond het niet meer van deze tijd om zo'n grote beker te geven. In het geval van De Vogelvriend ontbreekt het sinds kort ook aan een bekerkast van de vereniging waar zoiets vroeger in werd geplaatst. dat komt door een wijziging van het beleid van het Dorpscentrum in Vorden die alle verenigingen heeft gevraagd om deze kasten te verwijderen. Het bestuur was echter ook van mening dat het van weinig toegevoegde waarde is en dan bespaart het ook nog eens op de kosten van de organisatie.

Op verzoek van Ons Genoegen uit Zutphen werd bovendien bepaald dat de verenigingsbijdrage niet langer meetelt voor het uitbetalen van het prijzengeld. Ook dat maakt het financieel makkelijker om de organisatie financieel rond te krijgen. Verder werd duidelijk dat de heren Lanenga, Scholten, Braam, Houtkoper en Koenderink de kerumeesters zijn.

Verder meldde de voorzitter dat Johny Wierda door de Combi het Oosten is gevraagd om de jaarlijkse lezing te houden in Borculo. De datum is nog niet bekend. De inhoud wel; vogels in vogelparken.

 

19 augustus 2013

Blij met een dood vogeltje

Vorig jaar rond juni/juli zag ik op vogelmarktplaats een advertentie van een jonge dame, Christel was haar naam. Opvallend want er adverteren niet echt veel dames op deze site. Ze vroeg dode cultuurvogeltjes voor een afstudeerproject en wilde er eventueel ook een kleine vergoeding voor geven.

Op dat moment had ik nog een dood vogeltje in de vriezer liggen. Het was een F1 van een agaat barmsijs x een agaat kanarie. Deze paring had ik opgezet om te kijken of de agaat barmsijs werkelijk wel agaat is. Inmiddels is door proefparing al gebleken dat dit niet zo is!

 

Dus gereageerd op de advertentie met het aanbod dat ze deze hybride wel mocht hebben. Ze melde mij terug dat ze dit vogeltje wel wilde en een afspraak zou maken. Ze wilde dan vanuit Arnhem waar ze studeerde doorreizen naar Vorden. Dit kon wel een aantal weken duren en of ik het vogeltje dan wilde reserveren. 

Dit heb ik haar bevestigd en tevens maar eens wat informatie gegeven o.a. dat de cultuurvogels allemaal geringd moeten zijn met een daarvoor bestemde ring; alles volgens de bekende ringenregeling van het ministerie. Dit was allemaal bekend bij haar, ze had zich daar helemaal in verdiept.

 

Ook had ze een kleine cursus prepareren gevolgd. Ze wilde zelf de vogels gaan prepareren. Tijdens het ophalen van het vogeltje en de eerste contacten zaten een aantal weken. In deze periode gingen bij mij nog 2 barmsijsjes dood een wildkleur en een isabel mutant.

 

In november maakte ze een afspraak dat ze het vogeltje kwam ophalen en ook de twee die inmiddels in de viezer lagen, wilde ze graag hebben. Voorbereid met een koeltasje trof ik haar bij het station. Thuis tijdens een kort gesprek over het afstudeerproject maakte ze duidelijk dat ze in juni het project klaar moest hebben. Ze gaf aan dat de afstudeerprojecten van haar en haar mede studenten te bezichtigen waren. Dit was in Arnhem in het gebouw waar ze haar opleiding volgde. Ter verduidelijking het was een opleiding voor docent in beeldende kunst en vormgeving.

 

Deze dagen zouden in juli 2013 zijn en ze zou mij en mijn vrouw daarvoor een uitnodiging sturen. En deze kwam midden juni dan ook per post. En dus op 3 juli samen met mijn vrouw richting Arnhem. Het was de dag van de opening en eigenlijk wel druk. We hebben daar werken van de studenten bekeken en zal als nuchtere Achterhoeker eerlijk zijn, een aantal waren me echt onduidelijk wat het voorstelde. Al snel kwamen we Christel tegen, ze herkende ons toch snel en vond het geweldig dat we de moeite hadden genomen om te komen kijken. Ze had een mooie plaats in de hal van het gebouw. Haar opstelling was mooi en ruim opgezet en al snel zag ik mij overleden isabel barmsijs onder een glazen bol liggen, het was min of meer een sneeuwwitje onder de vogels. Diverse soorten had ze vanuit het hele land verzameld van pimpelmees tot hop. Ze had ze geprepareerd en aan een mooie grillige stam bevestigd.

 

Ook in een eigengemaakte vitrinekast lagen wat werken van haar kunstwerk b.v. een vleugel van een vogel en de rest in de kenmerkende kleur en tekening van de vogel erbij geborduurd. Na nog even kennis gemaakt te hebben met haar trotse ouders hebben we haar veel succes gewenst voor de toekomst en zijn we verder het gebouw door geweest.

 

Zo zie je maar een dood vogeltje maakt toch veel mensen blij en levert leuke contacten op.

 

Bennie Horsting

20 mei 2013

Kees Bink gehuldigd

Vorige week op het Bondscongres in Bennekom van de A.N.B.v.V. werd Kees Bink benoemd tot lid van verdienste. Uit handen van voorzitter Rein Grefhorst ontving Kees een oorkonde en een bos bloemen. Kees werd benoemd doordat hij ruim 20 jaar in de TT-commissie heeft gezeten van de Bondskampioen. 

3 april 2013

Website wereldshow 2015 live

Misschien een beetje vroeg, maar de organisatie van de wereldshow in 2015 heeft alvast een website gelanceerd voor deze show. Onze bond organiseert deze show en wil in de aanloop daar naartoe vogelkwekers in binnen- en buitenland, vrijwilligers en bedrijven goed informeren.

 

Op de site komt alle informatie rondom de show te staan. Daarnaast brengt de redactie achter de website ook met enige regelmaat interessant nieuws rondom de vogelsport of nieuws van vogelkwekers zelf. Naast de website kunt u zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief. Zo blijft u automatisch op de hoogte van alle ontwikkelingen. Bekijk hier de website.

 

17 maart 2013

Vogelvriend financieel gezond

Donderdagavond presenteerde het bestuur van Vogelvriend Vorden haar financiele resultaten tijdens de jaarvergadering. Uit de stukken van de penningmeester bleek dat de verenging in financieel opzicht gezond is. Het boekjaar 2012 werd met een klein verlies afgesloten in een jaar dat er geen tentoonstelling werd georganiseerd. Dit jaar verwacht het bestuur op een kleine plus uit te komen, zodat het kleine verlies weer wordt gecompenseerd.

 

Kring van voleirevogelhouders

Voorzitter Kees Bink meldde verder dat de Kring van voleirevogelhouders (KvVV) zich bij de Bond heeft aangesloten. De vereniging bestaat uit leden die wel een voleire hebben, maar niet meedoen aan wedstrijden. Op 20 april organiseert deze Kring een bijeenkomst in Bennekom over het bouwen en inrichten van voleires.

 

Keurmeesters onderlinge

Secretaris Ben Horsting meldde dat de drie keurmeeters die eerder waren gevraagd voor de keuring van de gezamnelijke onderlinge wedstrijd met Ruurlo nu definitief zijn. Het gaat om Bart Braam, Anne Houtkoper en Rein Woudenberg.

 

15 februari 2013

Lezing van Wagenaars

De Combi het Oosten organiseert op 20 maart in zalencentrum Kerkemijer in Borculo haar jaarlijkse lezing voor de leden van de aangesloten verenigingen. Dit jaar houdt Hans Wagenaars er een lezing met fotopresentatie over het onderwerp 'Spatten in bad'.

Wagenaars heeft een interessante collectie foto's verzameld over het onderwerp vogels met water. Het gaat om Europese cultuur, maar ook om parkieten en exoten.

Hans Wagenaar is liefhebber, kenner en op ornithologisch gebied zeer breed geïnteresseerd en georiënteerd. Sinds de 70-er jaren heeft hij ruim ervaring opgedaan met het houden en kweken van vele soorten vogels. Naast Ornithologie in het algemeen is hij met name geïnteresseerd in vogelgedrag in relatie tot hun leefomgeving (Ecologie) en onderlinge gedragsstructuren bij vogels (Ethologie). Daarnaast houdt hij zich bezig met het verzamelen van hoogwaardige Ornithologische literatuur en het schrijven van artikelen voor diverse binnen- en buitenlandse vogel tijdschriften. Verder is Wagenaar als gecertificeerd ringer actief ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek aan Europese vogels en tenslotte is hij ook nog betrokken bij een aantal beschermingsprojecten.

De lezing start om 20.00 uur.

26 januari 2012

Drukke COM met weinig licht

De 61e wereldshow van de C.O.M. in Hasselt wordt goed bezocht. De organisatie schatte zaterdagmiddag het aantal bezoekers vanaf de opening op woensdag op circa 15.000. Voor de hele show werd van tevoren een inschatting gemaakt van 20.000 bezoekers.

De organisatie hield de show net als vijf jaar geleden in de Ethias Arena. En net als de vorige keer was de verlichting bij de kooien onder de maat. Het was zelfs zo donker dat sommige bezoekers een zaklamp hadden meegenomen om de vogels beter te kunnen bekijken.

De Vordense inzenders vielen ditmaal allemaal buiten de prijzen.

 

20 januari 2013

Vogelmarkt in Zelhem

De Zelhemse vogelvereniging Vogelvreugd organiseert op zondag 3 februari een vogelmarkt. Deze vogelmarkt vindt plaats in cultureel centrum De Brink in Zelhem van 10.00 uur tot 12.00 uur. De toegang is gratis en er is een opkoper aanwezig.

 

 

4 januari 2013

Bondskampioen gestart

Vanmorgen ging de nationale vogeltentoonstelling in Zutphen open voor publiek. Bestuurslid van de wereldvogelorganisatie C.O.M. Constant van Santen opende in de Hanzehal de vogelshow van de Algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders (A.N.B.v.V.) met 5000 vogels.

 

Van Santen voelde zich vereerd om de opening te verrichten, maar kwam in zijn toespraak ook met een duidelijke boodschap voor de organisatie. ‘Het is de opdracht van de vogelfederaties, zoals de A.N.B.v.V., om goed te kijken naar de veranderende wensen van vogelkwekers. Die zien vooral veel in shows van speciaalclubs of in combinaties van een vogelshow met een grote vogelmarkt. Vogelfederaties zouden daar in mee moeten gaan om bestaansrecht te houden en de belangen van de vogelsport goed te kunnen behartigen.’

 

Van Santen prikkelde de organisatie hier mee. Op de jaarlijkse show in Zutphen loopt het aantal wedstrijdvogels ieder jaar met een paar honderd inzendingen terug. Door de vergrijzing binnen de vogelsport zal die tendens zich naar verwachting doorzetten, tenzij de vogelbond tot een andere opzet komt.

Vogelliefhebbers en kwekers van vogels konden vanaf 11.00 uur naar binnen. Op de show zijn de beste kanaries, parkieten, tropen en andere gekweekte vogels van Nederland te bewonderen. Daarnaast zijn er honderden showvogels, met name grote parkieten, te zien in grote volières. Verder bieden vogelkwekers en handelaren ook honderden vogels te koop aan en kunnen bezoekers op zowel zaterdag als zondag gratis deelnemen aan vogelseminars. Deskundigen bespreken hier vogels, om ze bijvoorbeeld in goede conditie te houden en de interesse van vogelliefhebbers te wekken voor speciale soorten. Voor het volledige programma kunt u kijken op www.anbvv.nl.

 

De vogelshow is zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en zondag van 10.00 tot 16.00 uur geopend.

 

25 december 2012

Ruim 1200 unieke bezoekers website

Deze website trok het afgelopen jaar ruim 1200 unieke bezoekers. Dat blijkt uit de statistieken. Ruim de helft van de bezoekers komt bovendien vaker terug op de site. Voor een vereniging met 25 leden, waarvan niet eens alle leden over internet bechikken, zijn dit zeer mooie cijfers.

 

Mobiele apparaten

In totaal werd de site bijna 2500 keer bezocht, waarbij meer dan 7000 pagina's werden bekeken. De meeste bezoekers bekijken in de winterperiode, omdat er dan meer activiteiten zijn binnen de vogelsport. Maar ook in mei/juni was er een kleine piek. Naast reguliere computers werd er ook 151 keer met een mobiel apparaat gekeken, waarvan de iPad het hoogst scoorde met 92 bezoeken.

 

Bezoek via Google

Bijna de helft van de bezoekers komt via zoekmachine Google op de website terecht. Bijna 400 bezoeken komen via de site van de bond en 300 bezoeken rechtstreeks door het juiste url-adres in te tikken.

 

Flinke groei

De cijfers laten een stevige groei zien ten opzichte van 2011. Toen waren er 770 unieke bezoekers en werd de site 1622 keer bezocht.

 

Bondskampioen Zutphen 2013
Bondskampioen Zutphen 2013

23 december 2012

Recordaantal showvogels op Bondskampioen

De Bondskampioen in Zutphen groeit steeds verder uit naar een allround vogelevenement. Net als andere jaren staat de competitie onder vogelkwekers centraal, maar de organisatie van de Bondskampioen weet het evenement steeds verder te verreiken. Daardoor wordt het ook voor niet-inzenders interessanter om naar Zutphen te komen in het eerste weekend van januari 2013.

 

BVA op Bondskampioen

De tentoonstellingscommissie van de Bondskampioen strikte voor de komende editie de Belgische Vereniging van Agaporniden (BVA) als nieuwe deelnemer. Dit is de grootste vereniging ter wereld van Agapornidenkwekers (750 leden) uit 20 verschillende landen, waarvan veel leden ook in Nederland wonen en aangesloten zijn bij de ANBvV.

Harry Bens van de BVA ziet de Bondskampioen als een ideale gelegenheid om de kennis van Agaporniden uit te dragen naar vogelliefhebbers in het algemeen. ‘De doelstelling van de BVA is het beschermen van de soorten en liefhebbers aan te zetten om kwalitatief te gaan kweken. Om de raszuivere soorten in de toekomst in avicultuur te behouden, willen we de liefhebbers stimuleren geen ondoordachte hybridisatie door te voeren en vooral niet onder de oogring soorten. En om daar meer vogelliefhebbers van te overtuigen komen we met alle soorten en erkende kleurslagen naar Zutphen.’

 

Uitbreiding parkieten

Naast de ruim 60 Agaporniden van de BVA groeit het aandeel showvogels ook door uitbreiding van het aantal volières van de Parkietensociëteit. Stonden er vorig jaar nog 70 volières met 155 vogels, in januari groeit dat naar honderd volières en ruim 200 vogels.

Ook de Nederlandse Forpussenclub komt met meer vogels naar de Bondskampioen. Het aantal kleurslagen onder de Forpussen groeit van 65 naar 100 exemplaren. Daarnaast is Aviornis aanwezig met onder andere kraanvogels en bijzondere eendensoorten.

De deelname van de andere vogelorganisaties verrijkt de Bondskampioen, maar voor inzenders zal toch vooral de strijd om de nationale titel centraal staan. De organisatie verwacht ruim vijfduizend inschrijvingen binnen te krijgen.

 

Mini-beurs en vogelinfo

Naast vogels bewonderen, kunnen bezoekers ook vogels kopen. Net als voorgaande jaren zullen er honderden vogels aangeboden worden. Daarnaast is er ook veel informatie verkrijgbaar voor kwekers. Rond de vogelstellingen is een mini-beurs waar bedrijven op het gebied van vogelvoer, kweekmateriaal, kweekhokken, volières, medicijnen, etc. zich presenteren. Daartussen staan ook stands van de speciaalclubs waar informatie over het kweken en houden van de vogels beschikbaar is. Tenslotte zijn er ook nog diverse vogelclinics en geven vogeldeskundigen over verschillende onderwerpen lezingen. Kijk voor het exacte programma op de website www.anbvv.nl.

 

Openingstijden

De Bondskampioen is geopend op vrijdag 4 januari van 11.00-18.00 uur, op zaterdag 5 januari van 10.00-18.00 uur en zondag 6 januari van 10.00-16.00 uur. De toegang bedraagt 5 euro per persoon, 65+ met kaart betalen evenals kinderen van 7 tot 12 jaar 3,50 euro. Voor kinderen jonger dan 7 jaar is de toegang gratis (mits onder begeleiding).

2 december 2012

Inschrijving wereldshow verlengd

Voor wie toch nog wil deelnemen aan de wereldshow in het Belgische Hasselt, kan nog tot en met donderdag 6 december inschrijven.

Om deel te nemen dient er van iedere vogel een eigenaar/gezondheidsverklaring ingestuurd te worden. Dit formulier ontvangen deelnemers thuis en dient volledig te worden ingevuld en ondertekend. Dit formulier dient meegeleverd te worden bij het inbrengen van de vogels. Niet ondertekend, dan is het niet geldig, en kunnen uw vogels niet mee.

De nVWA zorgt net als in vorige jaren in Boxtel voor de juiste papieren om met de vogels naar Hasselt te gaan. COM Nederland zorgt er voor dat er in Boxtel een dierenarts aanwezig is, die uw papieren afstempelt. U hoeft dus in tegenstelling tot de eerdere berichten niet langs een dierenarts, of een dierenarts te laten komen.

 

16 november 2012

Bink en Ellenkamp in het zonnetje gezet.

Op de ledenvergadering van De Vogelvriend Vorden werden twee leden in het zonnetje gezet. Herman Ellenkamp werd officieel bedankt voor zijn bestuurlijke activiteiten van de afgelopen jaren, waarin hij ondermeer de functie van ringencommissaris beklede. Uit handen van voorzitter Kees Bink ontving hij een tegoedbon.

De voorzitter zelf kreeg uit handen van secretaris Ben Horsting de Bondsmedaille uitgereikt (zie ook video hieronder). De Bondsmedaille wordt ieder jaar toegekend aan een hoofdgroepkampioen. Dit jaar viel de prijs op de hoofdgroep Grasparkieten, maar daarin waren geen inzendingen. De Bondsmedaille schoof daardoor door naar de Agaporniden. Bink scoorde daar het beste met een Agapornis roseicollis opaline groen van 92 punten.

 

Verenigingsklassement gewijzigd

Verder maakte de voorzitter de namen bekend van het verenigingsklassement. Wim Berendsen was natuurlijk al gehuldigd met het winnen op basis van de vijf beste vogels. Na Wim kwamen Ben Horsting, Jos Borgonjen en Geert Jansen op twee punten op een gezamenlijke tweede plaats en Kees Bink werd vijfde.

De voorzitter gaf ook aan dat de ranglijst niet anders was geweest als het klassement over vier vogels zou zijn gespeeld. Daarom deed hij het voorstel aan de vergadering om in het vervolg het klassement over vier vogels te spelen, net zoals de vereniging Ruurlo en omstreken doet. De vergadering ging akkoord met het voorstel, waardoor er voortaan door de leden van twee verenigingen gezamenlijk om het glazen schild van De Voegelvriend Vorden wordt gestreden.

 

 

6 november 2012

Entstof kanaries beschikbaar via Belgie

De entstof Poulvac om kanaries en vinkachtigen tegen pokken te beschermen is weer verkrijgbaar. Officieel nog niet in Nederland, maar wel in Belgie. Dat kreeg de bond vandaag te horen.

Omdat het geen Nederlands product is, kan het niet in grote hoeveelheden worden geïmporteerd.  

Iedere geïnteresseerde vogelliefhebber kan naar zijn of haar dierenarts gaan, en daar om de entstof  vragen. Deze dierenarts kan het dan via de Cascade regeling bij de AUV in België bestellen.

In België is het te koop, maar met verzending, en rekening houdende met het vooruit betalen voor de verzending naar Nederland zal het aankoopbedrag hier zeker hoger liggen dan in België.  

De ANBvV probeert overigens het product ook in Nederland geregistreerd te krijgen.

28 oktober 2012

Entstof Canary Poulvac P.

Liefhebbers van kanaries en vinkachtigen zijn met dit product bekend omdat men jaarlijks de vogels ent tegen het voorkomen van kanariepokken.

Kanariepokken die veelal direct ontstaan na het prikken van een mug bij een vink of kanarie. Kanariepokken is zeer besmettelijk en verspreiding gaat gemakkelijk via de lucht of anderszins.

Dit jaar zijn wij voor het eerst sinds vele jaren fors geconfronteerd met het uitblijven van leveranties waardoor de vele liefhebbers in binnen en buitenland niet hebben kunnen enten. Het risico van het ontstaan van kanariepokken neemt hierdoor onnavolgbaar toe.

Nu in oktober blijkt, dat er door de registratiehouder en distributeur ondanks eerdere toezeggingen, niet geleverd wordt.

Wij hebben het ernstige vermoeden dat de productie niet succesvol verloopt, want wij gaan er van uit dat de productie wel een of zelfs meerdere keren is aangevangen. Tot en met 2011 werd de Canary Poulvac P op de fabriek te Weesp geproduceerd. Deze fabriek is door Pfizer na de overname van Fort Dodge gesloten.

De productie werd naar het buitenland overgeheveld.

Via de samenwerkingen van de Vogelbonden (COM Nederland) is er steeds met de directie van Pfizer contact geweest. Dit heeft helaas nog steeds niet tot het beschikbaar zijn van Canary Poulvac P mogen leiden.

Ook is er contact om de beschikbaarheid voor de Nederlandse liefhebber wederom via de regelgevingsmogelijkheden te vergemakkelijken. COM Nederland heeft zich hiervoor ook hard gemaakt bij het ministerie.

Er wordt voor u nog steeds van alles gedaan, wat binnen de mogelijkheden ligt, om Canary Poulvac P beschikbaar te krijgen.

 

COM Nederland

Secretaris, Bart Braam

 

21 oktober 2012

Wie maakt de mooiste vogelfoto?

Heeft u het afgelopen jaar een fantastische foto gemaakt van een vogel in de natuur of in een volière? Stuur de foto dan in naar de fotowedstrijd ‘Kijk op vogels’ van de Algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders. Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen en bepalen wie de beste foto heeft gemaakt. De foto’s worden getoond op de nationale vogelshow van de bond in Zutphen. Deze vindt plaats in het eerste weekend van januari 2013.

 

De ANBvV organiseert de wedstrijd voor de tweede keer. Foto’s kunt u insturen in twee categorieën: vrije natuur en volière/kooi. U kunt maximaal twee foto’s in sturen; 1 per categorie. In beide categorieën kent de jury drie geldprijzen toe van 10, 25 en 40 euro. Zowel amateur- als beroepsfotografen mogen deelnemen, ongeacht de leeftijd.

 

Foto’s dienen voor 1 december 2012 ingestuurd te worden op briefkaartformaat naar Fotowedstrijd Bondskampioen, p/a Rhienderensestraat 6, 6971 LS te Brummen. Meer informatie is te vinden in het fotoreglement op de website www.anbvv.nl/fotoreglement.pdf.

 

Op vrijdag 4 januari om 11.00 uur maakt de jury de winnaar bekend, tijdens de opening van de vogelshow in de Hanzehal te Zutphen. Meedoen aan de wedstrijd is gratis.

 

19 oktober 2012

Goud op Open kampioenschap Apeldoorn

Leden van De Vogelvriend zijn in de prijzen gevallen tijdens het Open kampioenschap van Apeldoorn. Evert van der Wal scoorde met drie van zijn Driekleurglansspreeuwen. Hij kreeg goud voor een stel met 183 punten en enkel met een vogel van 93 punten.

Ook Arie Groen viel in de prijzen. Hij stuurde vijf kleurkanaries in om de kwaliteit van zijn vogels een beetje te laten aftasten door de keurmeesters, zoals hij hetzelf formuleerde. Die keurmeesters bleken hem gunstig gezind. Zijn kanaries vielen allemaal in verschillende klassen en kregen de volgende punten: 91, 91, 92, 90 en 88. Oftewel 3 maal goud.

 

15 oktober 2012

Eerste prijzen De Vogelvriend binnen

Op de Speciaalclubwedstrijd Kleurkanaries in Gemert zijn twee leden van De Vogelvriend in de prijzen gevallen. Het was de eerste keer dat deze wedstrijd onder de vlag van de COM werd georganiseerd. Daardoor deden er ook kwekers en keurmeesters uit Duitsland en Belgie mee. In totaal bestond de wedstrijd uit 1500 vogels.

Geert Jansen behaalde zilver met een stam zwart rood intensief en brons met dezelfde kleurslag in de enkelingen. Ben Horsting haalde goud met bruin opaal geel mozaïek zilver en met bruin opaal geel mozaïek. Daarnaast behaalde Horsting twee maal zilver met agaat opaal mozaïek enkelingen.

Volgens Horsting heeft deze wedstrijd onder COM-vlag potentie. 'Deze wedstrijd gaat jaarlijks terugkomen en zal gezien dit succes zeker een wedstrijd van allure worden!'

 

1 oktober 2012

Oost-Europese bendes stelen vogels

Oost-Europese bendes zitten vaak achter het leegroven van volières en zijn actief in de 'vogelheling', zo meldt Omroep Brabant. Dat merkt Toine Verhoeven eigenaar van vogelgroothandel ATC in Loon op Zand in contact met klanten en handelaren. Met name na het verbod op importeren van bijzondere vogels, is het aantal inbraken toegenomen.

 

Vogelkwekers profiteren van importverbod

Sinds 2005 mogen vogels van buiten Europa niet meer geïmporteerd worden. Dat betekent dat mensen die al tropische vogels hebben en fokken flink kunnen verdienen aan de handel. Deze handel is vooral tussen particulieren, want de groothandels mogen niet meer importeren. 

 

Meer gestolen siervogels
Vanwege de stijgende inkomsten, worden er in Brabant steeds meer siervogels gestolen. Volgens vogelverenigingen is er sprake van een forse toename. Sinds een wetswijziging in 2008 is het aantal vogeldiefstallen flink verergerd, vertelt Frank Beekmans van vogelvereniging De Distelvink in Goirle. Ook de inbreker die in Diessen overleed na een vechtpartij met bewoners, was uit op de vogels.

 

Lees hier het hele artikel.

 

25 september 2012

Ruime meerderheid voor gewestelijke bijdrage

De Gewestelijke vergadering heeft met overweldigende meerderheid gestemd voor het handhaven van de gewestelijke bijdrage aan de vereniging die een open nationale show organiseert. Gisteravond stemde 1 vereniging tegen, de rest was voor.

Met deze stemming draaiden de verenigingen binnen Gewest 3 de eerdere beslissing van het Gewestelijk bestuur terug. Die had eerder besloten om in het kader van de bezuinigingen de subsidie te schrappen. Het bestuur van De Vogelvriend Vorden nam daarop het initiatief om juist de bestuurskosten ter discussie te stellen om zo de vogelsport zelf te ontzien. Ook met het terugdringen van de bestuurskosten ging de vergadering akkoord.

Voorzitter Kees Bink van De Vogelvriend stelde ook nog een wijziging voor in het voorstel van het bestuur en wel om een clustering in te voeren. De voorzitter van het Gewest gaf aan dat het de heer Bink zelf was die daar eerder juist tegen was en dat dat mede bepaalde dat het bestuur nu voor het volledige vraagprogramma had gekozen als voorwaarde voor toekenning van de subsidie. Met enige tegenzin bracht voorzitter Vos van het Gewest het toch in stemming en bleek een grote meerderheid voor clustering te zijn. Ook stemde dezelfde meerderheid in met het voorstel om ook Zutphen, die dit jaar de open nationale organiseert, de kans te geven nog te voldoen aan de voorwaarden om zo de subsidie in de wacht te slepen.

 

9 september 2012

Hans van Amstel overleden

Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat Hans van Amstel plotseling is overleden. Hans was bij De Vogelvriend Vorden verenigingslid. De meeste vogelkwekers zullen hem vooral herdenken als voorzitter van de vereniging uit Zelhem en als voorzitter van Gewest 3 binnen onze bond. Van Amstel zette zich vele tientallen jaren in voor de vogelsport. Zijn laatste verdienste was het opzetten van een meer regionale vogelshow in Zelhem onder de naam Kampioen van Bronckhorst.

 

29 augustus 2012

Voorstel Vorden enthousiast ontvangen

Het Gewestelijk bestuur heeft de voorstellen van De Vogelvriend Vorden om de financiele bijdrage voor de open nationale wedstrijd in stand te houden overgenomen. Dat blijkt uit de stukken die het Gewest meestuurt met de uitnodiging voor de najaarsvergadering. Op die vergadering brengt het bestuur de inzet van De Vogelvriend Vorden, die mede-ondertekend is door de Kringverenigingen uitgezonderd Zutphen, als voorstellen die besproken gaan worden.

 

Hieronder volgt de letterlijke weergave uit de bijgesloten brief:

 

De briefschrijvers vragen zich af of het niet mogelijk is om op andere posten te bezuinigen, en de bijdrage voor de nationale wedstrijd in stand te houden.

Bij voorbeeld de reiskosten van de bestuurders die de onderlinge wedstrijden bezoeken. Het bestuur van Gewest 3 komt met de volgende voorstellen: 

 

  • De onderlinge wedstrijden worden alleen door de bestuursleden bezocht na een schriftelijke uitnodiging van de betreffende vereniging.
  • Het uitreiken van jubileum spelden van 25-40 jaar door gewestelijke bestuursleden word alleen gedaan, als de betreffende vereniging de reiskosten vergoed. Bij jubilarissen van 50 jaar of meer neemt het gewest de reis kosten voor haar rekening.
  • Verenigingen die een jubileum te vieren hebben worden door de gewestelijke bestuurders bezocht als zij 50 jaar of meer bestaan bestaan.
  • De bijdrage van het gewest aan een open - nationale wedstrijd zal €150,00 bedragen, en zal worden toegekend aan die verenigingen die als eerste deze wedstrijd voor enig jaar aanvraagt bij het bestuur van het gewest.
  • Daar er geen duidelijke regels zijn voor het organiseren van een open- nationale wedstrijd, gelden hiervoor dezelfde tt regels als voor een gewestelijke wedstrijd, dus geen clustering.
  • Indien men zich niet aan deze regelgeving houdt, komt men niet in aanmerking voor de bijdrage.
  • De bijdrage zal na de gehouden wedstrijd worden uitgekeerd.

 

Deze voorstellen zullen voorgelegd en besproken worden op de gewestelijke najaar vergadering

8 juni 2012

Ben Achtereekte nieuwe ringencommissaris

Ben Achtereekte uit Eefde is gisteravond op de ledenvergadering toegetreden tot het bestuur van vogelvereniging De Vogelvriend. Achtereekte neemt de plek in van Herman Ellenkamp, die begin dit jaar uit het bestuur stapte. Omdat er toen nog geen nieuw bestuurslid was gevonden, nam Herman de taak van ringencommissaris nog waar. Nu neemt Achtereekte die functie over.

De aanstelling van Achtereekte was het belangrijkste feit van de ledenavond. Verder blijkt er voor vogelkwekers een nieuwe wedstrijd bijgekomen te zijn, omdat de Kampioen van Apeldoorn vanaf nu een open wedstrijd is waar iedereen aan kan deelnemen.

De keurmeesters van de gezamenlijke onderlinge in Ruurlo zijn ook bekend gemaakt. De vogels worden daar gekeurd door H. Scholten, G. Koenderink, F. Lanega en L. te Brake.

Na het huishoudelijke deel van de avond presenteerde voorzitter Kees Bink een diashow van mutaties bij parkieten. Het betrof soorten die ook door de eigen leden worden gekweekt, zodat het een interessante presentatie werd.

 

17 mei 2012

Wilde kaketoes in Australië praten

In BBC News Magazine verscheen vorig jaar een artikel van Megan Lane over wilde pratende kaketoes in Australie. Omdat het ook Nederlandse kwekers zal aanspreken, volgt hieronder in samengevatte vorm de vertaling.

 

Wie een wandeling maakt in de parken van Sydney wordt opgeschrikt door gekrijs, maar ook door "Hallo lieverd!" en "Wat gebeurt er?" uit de bomen. ‘Wilde vogels zoals Roze kaketoes, Grote geelkuif kaketoes en Naaktoog kaketoes herhalen de zinnen van tamme tegenhangers die ontsnapt of vrijgelaten zijn’, zegt natuuronderzoeker Martyn Robinson van het Australische Museum in Sydney. Het museum ontvangt grote aantallen meldingen van spraakzame wilde vogels, waar het publiek van schrikt.

 

Vogels zijn sociale wezens. Kuikens leren communiceren door het nabootsen van het geluid van hun ouders en van soortgenoten die hoog in de pikorde staan van de groep. In tegenstelling tot mensen, hebben vogels geen stembanden. In plaats daarvan gebruiken zij spieren en membranen in hun keel - met name de syrinx - om de luchtstroom te sturen en er tonen en geluiden van te maken.

 

Niet alle vogels kunnen leren geheel nieuwe geluiden te maken. Tot op heden hebben slechts drie groepen van verwante vogels dit vermogen: zangvogels, papegaaien (zoals kaketoes en parkieten) en kolibries. Papegaaien - een groep die kaketoes, grasparkieten en parkieten omvat - behoren tot de meest intelligente vogels. Ze zijn bedreven in mimiek, en kunnen menselijke stemmen en geluiden, zoals een autoalarm, imiteren. De wilde kaketoes hebben het praten dus geleerd van soortgenoten die door mensen gehouden werden.

 

Jonge vogels, zoals de menselijke baby's, leren om te spreken of te zingen door middel van imitatie, zegt gedragsbioloog Johan Bolhuis van de Universiteit Utrecht in Nederland. In zijn onderzoek gepubliceerd in augustus in Neuroscience Research, beschrijft hij een overgangsperiode van vroege vocalisatie, dat heet 'brabbelen' bij mensen en 'subsong' bij vogels. En, vertelt hij de BBC News website, papegaaien en enkele zangvogelsoorten kunnen dit hun hele leven leren, zoals de kaketoes in Sydney.

 

"Ik heb grasparkieten bestudeerd die elkaar Japanse woorden leerden spreken. In dit en ander onderzoek vonden we dat de hersenen van deze vogels zijn georganiseerd op een soortgelijke manier als de menselijke hersenen met betrekking tot het vocale leren. Ook dezelfde genen zijn bij zang en spraak betrokken. Vogelonderzoek kan ons veel leren over de ontwikkeling van de menselijke spraak en de problemen die zich kunnen voordoen, zoals stotteren.”

Bolhuis voegt er wel aan toe dat vogelgezang een "primitieve grammatica" kent. Dat is heel anders dan de ingewikkelde grammatica van de menselijke taal.

 

Voor vogelliefhebbers die hun grasparkiet willen laten praten is het advies om de gekozen zin vaak te herhalen. Papegaaien kunnen geluiden beter herinneren. Een keer is vaak voldoende.

 

6 april 2012

Kleurkanaries enten door dierenarts

Canary Poulvac P, de entstof voor kanaries, is enkele jaren geleden uit de registratie in Nederland gelopen. Tot dat moment had dit product een Nederlandse registratie overeenkomstig de diergeneesmiddelenwet.

Toen is er voor zover ons bekend geproduceerd middels een interim regeling.

Daarna is er voor Canary Poulvac P een Belgische registratie gekomen en is het product naar de informatie van Pfizer geen UDA maar een UDD product geworden.

 

Een UDA product is een diergeneeskundig product die door de dierenarts mag worden afgegeven aan de klant welke het product zelf aan het dier kan toedienen.

Een UDD product is een diergeneeskundig product welke door de dierenarts niet mag worden afgegeven en zelf door de dierenarts aan het dier, in dit geval onze kanaries, dient te worden toegediend.

In het verleden vormden de liefhebbers van kanaries een groep, om namens de groep collectief de Canary Poulvac P bij de dierenarts in te kopen en zo een veel gunstiger prijs te bedingen. Deze gezamenlijke inkoop is derhalve niet meer mogelijk. De entingen dienen officieel door de dierenarts verricht te worden.

 

Een dierenarts die Canary Poulvac P in de toekomst dus af geeft, is dientengevolge in overtreding, de klant die het product wenst af te nemen en van deze regel op de hoogte is, kan medeplichtig worden gesteld.

Natuurlijk zijn er veel verhalen in de omloop. Zo is er opgevangen dat de dierenarts in België nog wenst mee te werken aan een soepele toepassing van de wet. U begrijpt dat wij daar geen verantwoording voor kunnen dragen. In het algemeen wordt er gesteld, dat in Nederland de toepassing van de wet en de controle daarop wat strikter plaats vindt.

 

Pfizer heeft de fabriek in Weesp moeten sluiten. Daardoor is de productie van Canary Poulvac P naar een andere fabriek overgeplaatst. Voor zover bekend is dat de Verenigde Staten van Amerika geworden. Pfizer verwacht dat de ter beschikking stelling van Canary Poulvac P niet soepeler dan vorig jaar zal plaats vinden en dat het zeker niet eerder beschikbaar zal zijn.

Dat betekend, dat als het product beschikbaar komt, het ministerie eerst toestemming zal moeten geven om het product in Nederland onder de Cascade regeling te laten vallen. Dat is een regeling waardoor er in bepaalde gevallen een niet in Nederland geregistreerd product, in het belang van het dier, vanuit het buitenland toch in Nederland beschikbaar te kunnen stellen.

Dientengevolge verwachten wij dat de Canary Poulvac P pas in de loop van juni via de dierenarts beschikbaar komt.

 

Vooruitlopend hierop, wil ik u er derhalve voor waarschuwen dat enten door een dierenarts niet makkelijk zal zijn. De risico’s die wij bij het enten met betrekking tot sterfte door stress en eventueel gebroken vleugels ervaren, zullen bij een dierenarts er zeker niet minder op worden. Dast zijn aansprakelijkheden van de dierenarts. Die kan men niet uitsluiten ook al laat men daartoe een verklaring tekenen.

 

Wel zal de dierenarts bij het uitblijven van voldoende entreactie, de vogels moeten herenten. Naar onze mening is dat een verrichting zonder dat daartoe een vergoeding jegens de dierenarts tegenover kan staan. Hoe u verder de afspraken met de dierenarts omtrent de enting van uw vogels maakt, is een afspraak tussen u en uw zorgverlenend dierenarts.

 

Constant van Santen.

31 maart 2012

De Vogelvriend droomt over grote regionale show

Het bestuur van De Vogelvriend Vorden heeft afgelopen woensdag op de vergadering van Combi Het Oosten het idee gelanceerd om samen een vogeltentoonstelling te organiseren. Geen extra wedstrijd, maar een gezamenlijke wedstrijd van de Kring van de ANBvV en de Streek van de NBVV.

 

Met het aantreden van het nieuwe bestuur heeft het bestuur zichzelf de opdracht opgelegd om op zoek te gaan naar regionale samenwerkingsverbanden. Door de vergrijzing van de vogelsport zal het voor veel verenigingen steeds moeilijker worden om een goede show te organiseren of om hun vereniging levensvatbaar te houden. Door de krachten op verschillende fronten te bundelen, kan de vogelsport ook voor de toekomst behouden blijven.

 

Op de laatste bestuurvergadering kwam daardoor het idee naar boven om op regionale schaal de krachten te bundelen. Zonder dat er nog verder over is doorgedacht heeft De Vogelvriend het idee naar voren gebracht en daar werd direct enthousiast op gereageerd door andere afgevaardigden. Binnen de aangesloten verenigingen zal de komende tijd over het idee worden nagedacht. Verder is afgesporken om de regelementen van beide shows naar elkaar te sturen, zodat we van elkaar weten hoe de organisatie en voorwaarden in elkaar steken.

 

Binnen de Kring van de ANBvV zal het komende week ook op de agenda staan.

 

2 maart 2012

De Vogelvriend financieel gezond

De Vogelvriend is financieel gezond. Dat blijkt uit de cijfers die penningmeester Evert van der Wal op de jaarvergadering presenteerde.

 

In het boekhoudjaar 2011 teerde de vereniging zeer licht in op het totale vermogen. Uit de boeken blijkt dat dit een rechtstreeks gevolg is van de extra activiteiten die de vereniging organiseerde in het kader van het jubileum. Zonder die activiteiten zou de vereniging in de plus hebben gedraaid.

Verder droeg ook de Jubileumshow in positieve zin bij aan de financiële balans van de vereniging, waar vooral de grote bijdrage van sponsoren voor verantwoordelijk was. Een zorgpunt binnen de vereniging is wel de vaste basis onder de financiën in de vorm van de ledencontributie. Het aantal leden is opnieuw gedaald en staat nu op 23.

Verder zette voorzitter Kees Bink op de jaarvergadering van 1 maart Evert van der Wal en Bennie Horsting in het zonnetje. Zij behaalden eind januari respectievelijk een tweede en derde prijs op de COM in Spanje. Hiervoor kregen ze van de vereniging een speciale plaquette uitgereikt.

 

Bekijk ook de foto's van de uitreiking.

 

24 januari 2012

Zilver en brons op wereldshow

Na het grote succes vorig jaar voor De Vogelvriend Vorden op de wereldkampioenschappen in Frankrijk, vielen twee leden afgelopen weekend opnieuw in de prijzen. In het Spaanse Almeria behaalden Evert van der Wal en Bennie Horsting een medaille.

 

Evert van der Wal behaalde een zilveren medaille met zijn Zanglijster. Daar werd hij begin januari ook al tweede mee op de nationale kampioenschappen in Zutphen. Bennie Horsting, vorig jaar nog wereldkampioen, moest dit keer genoegen nemen met een bronzen medaille voor een Barmsijs donker factorig. Desondanks is het erg bijzonder dat een vogelvereniging twee jaren achter elkaar prijzen behalen op het mondiale niveau.

Naast Van der Wal die met 3 vogels meespeelde, Horsting die met zeven vogels meedeed, was er nog een derde inzender: Kees Bink. Hij viel helaas buiten de prijzen met zijn drie vogels. Vanuit Nederland deden er 147 vogelkwekers mee met 1253 vogels. In totaal deden er in Spanje26.367 vogels mee.

Bijzonder feit was de inzending van een Driekleurglansspreeuw van Evert van der Wal. De spreeuw was in Nederland achtergebleven wegens conditieproblemen en als absent opgegeven. Toch wisten de Spaanse keurmeesters de vogel op 88 punten te schatten.

 

Bekijk ook de foto's. Klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 januari 2012

De Vogelvriend scoort tijdens Nederlands Kampioenschap

Afgelopen weekend behaalden negen leden van vogelvereniging De Vogelvriend een medaille op het Nederlands Kampioenschap in Zutphen. Een bijzonder hoge score in de geschiedenis van de Vordense vogelvereniging.

 

Ben Horsting

De Vogelkwekers uit Vorden wisten de lijn met goede resultaten van dit seizoen door te trekken naar het nationaal kampioenschap. Acht keer kreeg een vogel de hoogste prijs in de gespeelde categorie en de leden namen samen dertien prijzen mee naar huis. Ben Horsting haalde de meeste prijzen binnen: twee keer goud en een keer brons. Een bijzonder goed resultaat als in het achterhoofd wordt gehouden dat Horsting een deel van zijn vogels thuis liet.

Tijdens de keuring was hij hoofdkeurmeester van de categorie Europese cultuurvogels. Hij wilde niet de schijn tegen krijgen op het moment dat zijn eigen barmsijsen in de prijzen zouden vallen. De vogels die nu thuis achterbleven gaan overiegsn wel naar de wereldkampioenschappen eind deze maand in Portugal. Daar verdedigt Horsting zijn wereldtitel.

 

Uitslag Bondskampioen

De uitslag van Vordense kwekers in Zutphen: Evert Korenblik: 2e prijs stel kleurkanaries geel mozaïek type 1 met 185 punten. Geert Jansen: 1e prijs stam kleurkanarie zwartrood intensief met 371 punten. Ben Horsting: 1e prijs stel kleurkanarie bruin opaal geel mozaïek type 1 met 185 punten, 1e en 3e prijs agaat topaas geel mozaïek type 1 met respectievelijk 92 en 90 punten. Wim Berendsen: 1e en 3e prijs stel Gloster consort schimmel met respectievelijk 189 en 185 punten. Jan Berendsen: 1e prijs enkel Rijstvogel opaal wilkleur met 91 punten. Evert van der Wal: 3e prijs enkel Driekleurglansspreeuw met 91 punten en 1e prijs enkel Zanglijster met 93 punten. Kees Bink: 1e prijs stel Agapornis roseicollis opaline groen met 183 punten. Herman Ellenkamp: 3e prijs enkel Valkparkiet witmasker grijs met 89 punten. Willem Peters 1e prijs enkel Halsbandparkiet pallid met 93 punten.

 

Bekijk de foto's van alle winnende vogels.

 

2 januari 2012

Zeldzame papegaaien en parkieten in Zutphen

Amazone papegaaien, Australische kaketoes, uiterst zeldzame kleurmutaties van diverse soorten parkieten en bijzondere water- en loopvogels zullen komend weekend te zien zijn op de Bondskampioen in Zutphen. Meer dan 7000 vogels bevolken dan de Hanzehal.

 

Het eerste weekend van januari verandert Zutphen van Torenstad in Vogelstad. De Algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders organiseert dan het Nederlands kampioenschap. Ruim 7000 kanaries, parkieten, kwartels, papegaaien, Europese cultuur, tropen en andere exotische vogels die het afgelopen jaar door leden in heel Nederland zijn gekweekt, strijden in Zutphen om de vel begeerde nationale titel.

 

Voor liefhebbers van vogels is er echter veel meer te zien dan de wedstrijdvogels. In de Hanzehal wordt een groot deel ingeruimd met showvolières. Eigenaren van parkieten tonen in 75 grote volières in Nederland zeldzaam voorkomende parkieten en papegaaien. Verder valt er een unieke verzameling dwergpapegaaien te bewonderen, doordat kwekers alle voorkomende kleurmutaties samenbrengen.

 

Naast vogels is er ook veel informatie verkrijgbaar. Zo verzorgt een vogeldierenarts twee vogelclinics, waar vogelkwekers en -houders met vragen terecht kunnen die een relatie hebben met ziektes en voeding. Daarnaast zijn er onder andere workshops over het terugfokprogramma van de originele Australische grasparkiet en over diverse andere vogelsoorten. Verder zijn er diverse stands waar informatie te verkrijgen is over het houden en kweken van vogels en is er een beurs met standhouders waaronder creatieve stands met schilderijen, houtsnijwerk en rietvlechtwerken.

 

Tenslotte heeft de organisatie voor iedereen die van fotograferen houdt een fotowedstrijd uitgeschreven. De mooiste foto’s komen op de show te hangen. De show is open op vrijdag 6 januari van 11.00-18.00 uur, op zaterdag 7 januari van 10.00-18.00 uur en zondags 8 januari van 10.00-16.00 uur. De toegang bedraagt 5 Euro per persoon, 65+ met kaart betalen evenals kinderen van 7 tot 12 jaar 3,50. Voor kinderen jonger dan 7 jaar is de toegang gratis (mits onder begeleiding).

2 januari 2012

Adrie Groen wint op districtskampioenschap

Terwijl de meeste leden van De Vogelvriend Vorden bezig zijn met de Bondskampioen in Zutphen, komt Adrie Groen met de mededeling dat hij half december nog wat prijzen in de wacht sleepte. Op de Districtskampioenschappen van Gelderland in Huissen georganiseerd door de Nederlandse Bond van Vogelhouders won hij een gouden medaille met een kleurkanarie isabel wit van 91 punten. En met een stel Fife fancy van 183 punten won Groen een tweede medaille.

 

 

 

18 december 2011

Drie leden kampioen op Gewest

Drie leden van De Vogelvriend Vorden speelden dit weekend mee op de Gewestelijke wedstrijd in Beckum en alle drie gingen met een eerste prijs naar huis.


Vogelvereniging Vogelvreugd Beckum organiseerde afgelopen weekend de wedstrijd van Gewest 3 van de Algemene Nederlandse Bond van Vogelhouders. In totaal speelden er 1200 vogels mee om te prijzen. Vanuit De Vogelvriend Vorden deden er drie leden mee met in totaal 25 vogels. Evert Korenblik behaalde een eerst prijs met een kleurkanarie wit recessief van 93 punten. Geert Jansen ging ook met een eerste prijs naar huis voor een stam kleurkanaries zwart rood intensief van 370 punten.
Bennie Horsting ging zelfs met twee eerste prijzen lopen: met stel kleurkanaries agaat opaal geel mozaïek van 183 punten en een kleurkanarie agaat topaas geel mozaïek van 91 punten.
Vooral voor Korenblik was dit een goed prestatie want vaak grijpt hij er net naast maar nu laat hij gerenommeerde kweekers achter zich.
De volgende wedstrijd op het programma van de vogelkwekers is de nationale wedstrijd begin januari die ieder jaar in Zutphen wordt georganiseerd. Gezien het resultaat op eerdere wedstrijden dit seizoen, zullen de Vordense kwekers ook daar met de prijzen mee gaan doen. Ze sturen in totaal zestig vogels naar Zutphen.  

10 december 2011

Bennie Horsting wint verenigingsklassement

Bennie Horsting werd vrijdagavond in de Lindese molen gehuldigd door voorzitter Kees Bink als winnaar van het verenigingsklassement van vogelvereniging De Vogelvriend Vorden. Horsting wist vorige week met zijn zes beste vogels op de show in het Dorpscentrum de meeste punten te verzamelen.

 

Wim Berendsen

Eigenlijk wordt het klassement van de vereniging over de vijf beste vogels gespeeld, maar Horsting en Wim Berendsen eindigden met vijf vogels samen op de eerste plaats met in totaal 460 punten. De zesde vogel gaf uiteindelijk de doorslag. Horsting scoorde vooral hoog met zijn kleurkanaries en Barmsijsen. Op de derde plaats eindigde Jos Borgonjen met 459 punten.

 

Ruurlo & Omstreken

Het verenigingsklassement van Ruurlo & Omstreken, waarmee de Vordense vogelverening sinds enkele jaren de vogelshow samen mee organiseert, ging naar Hein Blikman. Blikman scoorde goed met zijn Pennant en Geelbuik rossela’s. Op de tweede plaats eindigde Henk Haakmeester en Gert Groot Roessink werd derde.

 

Jubileummedailles

Naast het verenigingsklassement mochten beide verenigingen ook nog twee jubileummedailles uitreiken. Beide verenigingen bestaan dit jaar 60 jaar. Bij Vorden gingen die naar Evert Korenblik en Kees Bink. Bij Ruurlo won Hein Blikman en B. Hietbrink deze unieke medailles.

De uitreiking van de prijzen vond plaats op een speciaal belegde avond in de Lindese molen, waar 35 mensen op af waren gekomen. De meeste aanwezigen wisten ook individueel te scoren. Klik hier voor de uitslag.

2 december 2011

Uitslag van de Kringshow

 

Prijswinnaars Kring 2011
De complete lijst van personen die op de Jubileumshow van De Vogelvriend Vorden een eerste prijs in de wacht wist te slepen.
Kopie van prijswinnaars 2011.xls
Microsoft Excel werkblad 27.5 KB

17 november 2011

Wethouder Mulderije bezoekt jubileumshow

Wethouder Dorien Mulderije van de gemeente Bronckhorst bezoekt op zaterdag 26 november de jubileumshow van vogelvereniging De Vogelvriend. Deze week kreeg de vereniging de bevestiging van Burgemeester en Wethouders.

Voorzitter Kees Bink ziet de komst van de wethouder als een soort erkenning voor de rol die de vogelverenging al 60 jaar speelt in de Vordens gemeenschap. En hij hoopt uiteraard ook dat ze iets meeneemt voor de vereniging.

 

13 november 2011

Ruim 500 vogels op Jubileumshow

De vijf verenigingen die samen inzenden naar de Kringshow hebben afgelopen week 543 vogels opgegeven. De Vogelvriend Vorden doet met 162 vogels mee en de vereniging uit Ruurlo met 73 vogels. Samen spelen deze verenigingen ook nog een onderlingewedstrijd, waarvan later in december de prijzen worden uitgereikt.

Vanuit Eibergen komen bijna net zoveel vogels als uit Vorden: 158 stuks. Apeldoorn en Zutphen schreven respectievelijk 80 en 70 vogels in.

 

 

6 november 2011

Drie leden in de prijzen

Dit weekend streden drie leden van De Vogelvriend Vorden op verschillende wedstrijden met vogels en wisten ze alle drie in de prijzen te vallen. Willem Peters behaalde de meeste prijzen. Hij ging in Beek op wedstrijd van de Parkieten Speciaalclub Zuid-Oost met zes prijzen naar huis. Willem werd algemeen kampioen met een fisherie met 93 punten. Hiervoor ontving hij ook de wisselbeker en het bondskruis. Verder kampioen met een Grote Alexander met 93 punten, kampioen met een Prachtrosella met 92 punten, eerste prijs Roseicollis opaline groen met 92 punten, eerste prijs Halsband met 92 punten en eerste prijs Rosiecollis groen met 92 punten. 

 

Evert van der Wal behaald op de onderlinge in Wijhe een eerste prijs met een Driekleurglansspreeuw met 91 punten. Met deze vogel werd hij ook kampioen in de categorie vruchten- en insecteneters.

 

Ben Horsting heeft deelgenomen aan de speciaalclub wedstrijd Europese Cultuurvogels in Rijssen. Hier waren 450 vogels ingebracht door 42 deelnemers. Ben behaalde een 2e prijs met een stam Barmsijs klein 4 x 92 punten met een totaal van 374 punten. Verder haalde Ben een 2e prijs met een enkele Barmsijs klein van 92 punten, een 1e prijs met een Barmsijs donkerfactorig met 94 punten en met een stel Barmsijs bruin van 2 x 93 189 punten. In het klassement van beste stam, stel en enkeling moest hij de eerste prijs delen met 657 punten met R. Schonewille die even veel punten wist te behalen

 

31 oktober 2011

Bennie Horsting drie maal kampioen

Op de open nationale wedstrijd in Zutphen zijn zes leden van De Vogelvriend Vorden in de prijzen gevallen. De absolute topper was Bennie Horsting. Hij werd in drie verschillende categorieën kampioen.

 

In Zutphen speelden 39 vogelkwekers mee om de hoofdprijzen. Samen hadden ze 380 vogels meegebracht. Bennie Horsting wist drie keer met een stel vogels de concurrentie af te troeven. Met een stel kleurkanaries satinet-geel mozaïek type 1 behaalde hij een 1e prijs met 185 punten. Tevens een 1e prijs met een stel Barmsijzen bruin donker factorig met 183 punten en ook nog een 1e prijs stel, waaronder de mooiste cultuurvogel, met een stel Barmsijs bruin donker factorig 183 punten.

 

Uitslag overige leden: Tonnie Bielderman 3e prijs enkeling scotch fancy met 89 punten en 1e prijs stel Raza espagnola met 185 punten en 2e prijs Fife fancy met 91 punten. Willem Berendsen 1e prijs stel Gloster corona met 185 punten en mooiste postuur vogel een Gloster corona met 93 punten. Evert van der Wal 2e prijs zanglijster met 90 punten. Kees Bink 2e prijs stel Agapornis roseicollis opaline groen met 183 punten. Willem Peters 1e prijs stel Agapornis fischeri groen van 183 punten en 2e prijs stel Pyrrhura hypoxantha met 181 punten en had tevens de mooiste grote parkiet een Prachtrosella van 91 punten.

 


22 oktober 2011

Willem Peters dubbelkampioen

Willem Peters heeft afgelopen weeked op de grote open nationale vogelwedstrijd in Almen een dubbelslag geslagen. Hij wist met maar liefst twee parkieten kampioen te worden.

 

In Almen waren in totaal 1516 vogels ingezonden door 156 inzenders. Tien prijzen gingen naar leden van De Vogelvriend Vorden. Er vielen zes leden in de prijzen.

 

Prijswinnaars: E. Korenblik 3e prijsijs stel Kleurkanarie Geelmozaiëk type 1 met 183 punten en kampioen stel Postuurkanarie Duitse kuif met 183 punten. J.D. Oudenampsen kampioen enkel Kleurkanarie bruin opaal wit dominant met 90 punten en 1e prijs enkel grondvogels Roulroul 92 punten. T. Bielderman 3e prijs enkel Postuurkanarie Raza Espagnola intensief met 91 punten. B. Horsting 1e prijs stel Cultuur vogels Kleine Barmsijs donker factor bruin met 183 punten. W. Peters kampioen enkel Grote Parkieten Pyrrhura molinea blauw met 91 punten en kampioen stel Grote Parkieten Pyrrhura molinea hypoxatha 183 punten. Jos Borgonjen 1e prijs kleurkanarie geel intensief met 93 punten en 3e prijs kleurkanarie geel intensief met 92 punten.

 

7 oktober 2011

Website vogelvereniging De Vogelvriend goed bezocht

De website van de vogelvereniging blijft populair. Dit jaar is de website al door meer dan 500 verschillende belangstellenden bezocht. Voor een relatief kleine vereniging als De Vogelvriend Vorden is dat erg goed.

De meeste bezoekers komen uit Nederland, maar ook in Belgie is de site populair. In totaal komen de bezoekers uit veertien landen. Opvallend daartussen is Brazilie. Vanuit dit Zuid-Amerikaanse land is er dit jaar al 25 keer op de site gekeken. 

De homepage is veruit het populairst. Gevolgd door de pagina met berichten. Op drie staat foto's.

 

29 september 2011

Henk Harmsen herdacht op ledenvergadering

Vogelvereniging De Vogelvriend heeft vanavond stil gestaan bij het plotselinge overlijden van Henk Harmsen. Staand herdacht de vereniging in stilte onder andere wat Henk voor de vereniging betekent heeft. Henk was ruim 53 jaar lid van de vereniging.

Na de herdenking pakte de vereniging de draad weer op en werden tal van zaken besproken. Centraal stond de voorbereiding op de jubileumshow. De eerste advertenties van sponsoren zijn binnen, net als andere toezeggingen van bedrijven om de show mogelijk te maken. De aankleding van de show zal verzorgd worden door een kunstcollectief uit Delden. Daar leest u binnenkort meer over op deze site.

Lid Adrie Groen bracht nog even onder de aandacht dat er op 12 november voor de 7e keer een Border en Fife Fancy-dag wordt gehouden. Keuring geschied op Engelse stijl en de vereniging verwacht 150 tot 200 vogels. Locatie is De Brink, Hoofdweg 5 in Loenen. 

 

 

21 juli 2011

Henk Harmsen plotseling overleden

Afgelopen zondag is plotseling Henk Harmsen overleden. Vandaag was de afscheidsplechtigheid en crematie in Doetinchem, waar familie, buurt, kenissen en veel vogelvrienden afscheid van Henk hebben genomen.

Henk was een van de oudgedienden binnen de vereniging die meerdere keren in het bestuur heeft gezeten en veel voor de vereniging betekende. Als trouw lid miste hij bijna nooit een ledenvergadering en daar gaf hij regelmatig zijn visie en mening over vogelzaken die speelden. Henk was van jongs af aan een betrokken lid met een groot hart voor De Vogelvriend. Zo hielp hij de vereniging aan geld door op de camping De Goldberg in Vorden, waar hij zijn vakanties doorbracht, caravans af te breken en het oud ijzer te verzilveren voor De Vogelvriend.

Hij stond altijd klaar voor De Vogelvriend, ook toen er geen andere leden waren die tot het bestuur wilden toetreden. Rondom de show was Henk een van de steunpilaren in de organisatie; als vaste medewerker op de keurdag en het bedienen van de bar gedurende de hele show. En natuurlijk was hij al die jaren ook inzender van vogels en nam hij menige prijs mee naar huis.

 

De Vogelvriend zal Henk gaan missen. Henk werd werd 68 jaar.

Namens het bestuur, Robert Ellenkamp

 

 

12 juni 2011

Website De Vogelvriend blijft populair

De website van De Vogelvriend blijft nieuwe bezoekers trekken. Na de piek in januari en februari door het binnenhalen van het wereldkampioenschap door twee leden, zakte het bezoekersniveau logischerwijs wat terug. Toch verdubbelde het aantal unieke bezoekers zich sinds die periode. De teller staat nu ruim boven de 300 en daarvan heeft ruim 70 procent meer dan een pagina bekeken. Voor een website die nog geen half jaar bestaat is dat niet slecht.

Voor een website zijn dit geen grote aantallen, maar voor een kleine vereniging in een dorp zijn dit mooie cijfers. Helemaal als je in ogenschouw neemt dat van de circa dertig leden een derde niet over internet beschikt.

 

10 juni 2011

Jubileumuitstapje De Vogelvriend

Het bestuur van De Vogelvriend maakte afgelopen donderdag op de ledenvergadering het programma bekend van het uitstapje in het kader van het 60-jarig jubileum. Zoals al eerder is vermeld gaat het uitstapje op 20 augustus naar Vogelpark Ruinen in Drenthe.

 

De dag wordt georganiseerd voor leden. Zij mogen iemand meenemen, zoals vrouw, vriend of vriendin. Per deelnemer vraagt het bestuur een bijdrage van 10 euro die via de bank overgemaakt moet zijn voorafgaand aan het uitstapje. Het bedrag krijgen de leden tijdens het uitstapje weer terug. Het bestuur hoopt hiermee te bereiken dat mensen die zich aanmelden ook daadwerkelijk meegaan en niet vlak voor tijd alsnog afzeggen.  

 

We vertrekken met auto's om kwart voor negen bij het Dorpscentrum. Rond 10.00 uur arriveren we in Ruinen. De kosten voor toegang en een kop koffie zijn voor rekening van de vereniging. Vervolgens is er zo'n twee uur de tijd om het park en de vogels te bezichtigen. Rond 12.30 ronden we het bezoek af en nemen we een lunch op eigen kosten in een karakteristiek restaurant vlakbij het vogelpark. Aansluitend bezoeken we een natuurgebied met vennen en vogelkijkhutten, om ook nog iets van de wilde vogels in Drenthe mee te krijgen. Op de terugweg sluiten we de dag af door ergens gezamenlijk nog een kop koffie te nuttigen. Rond vijf uur verwachten we weer terug te zijn in Vorden.

 

 

 

29 mei 2011

Film van bijeenkomst Agapornis lilianae

De keurmeesters van de verschillende vogelbonden beoordelen de Agapornis lilianae op verschillende manieren. Om meer eenheid te krijgen in de beoordelingen, kwamen de keurmeesters vorig weekend bij elkaar. Daar bespraken ze aan de hand van vogels de verschillen in type en formaat.De uitkomst van de bijeenkomst koppelen de keurmeesters in het najaar terug op de technische dagen van beide bonden. Ook komt er een publicatie over in de verschillende ledenbladen.

De vogels zijn ook op film vastgelegd.

22 april 2011

60-jarig jubileum vogelvereniging De Vogelvriend Vorden

Dit jaar bestaat vogelvereniging De Vogelvriend Vorden 60 jaar. Om dit te vieren organiseert het bestuur op 20 augustus een bezoek aan Vogelpark Ruinen in Drenthe.

Het jubileum betekent ook dat de vereniging twee jubileummedailles mag uitreiken aan verenigingsleden (zie foto). De ledenvergadering stemde vorige week in met het voorstel van het bestuur om de eerste medaille toe te kennen aan de winnaar van de Derby. Ieder verenigingslid kan op het inbrengformulier een vogel aanmerken voor deze Derby. De vogel met de hoogste punten wint. Zijn er meerdere vogels met het hoogst aantal punten dan wordt er geloot.

De tweede medaille gaat naar een hoofdgroepkampioen. De winnaar wordt via loting bepaald. Mocht de winnaar van de Derby ook hoofdgroepkampioen zijn, dan speelt deze vogel niet mee in de loting en daar komt ook geen vervangende vogel voor in de plaats.

27 februari 2011

Nieuw lid voor De Vogelvriend Vorden

Afgelopen week is de heer A. Groen lid geworden van de vogelvereniging. Hij was al langer verspreid lid van de A.N.B.v.V. en is voorzitter van een vereniging in Loenen van de andere bond. Hij wilde graag in Vorden en omgeving meer vogelkwekers leren kennen.

 

Ook andere vogelliefhebbers zijn meer dan welkom bij de Vordense vereniging. Voor meer informatie over het lidmaatschap klik hier.

 

17 februari 2011

Vogels gestolen in Apeldoorn

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn er bij de voorzitter van onze bond, Rein Grefhorst, 120 vogels gestolen. Vanuit de bond wordt opgeroepen om alert te zijn op vogelmarkten en bij handelaren. Het gaat met name om kleurkanaries met de nieuwste mutaties en de meeste vogels hebben een ring om met het kweeknummer 5255. Zie voor het volledige overzicht met ringnummers het bestand hieronder. Wie vogels aantreft wordt opgeroepen direct contact op te nemen met Grefhorst. Zijn gegevens staan ook in het bestand hieronder.

Lijst gestolen vogels.xls
Microsoft Excel werkblad 23.0 KB

4 februari 2011

Nieuwe website Vogelvriend populair

De grote media-aandacht voor Kees Bink en Bennie Horsting heeft een nieuw record opgeleverd in bezoekersaantallen. Dinsdag stond de teller op maar liefst 146 pageviews. En de dagen daarna bleef het boven de honderd. De piek van dinsdag valt te verklaren door de media-aandacht. Die begon al op maandag via publicaties op internet en de lokale radiozenders. Dat leverde nog geen stijging op in bezoek. Dinsdag verscheen het Contact, de regionale kranten en waren beide heren te zien op TV Gelderland. Dat had beduidend meer impact.

Het aantal unieke bezoekers bereikte op woensdag een piek. Dat waren er 32. In de afgelopen maand bezochten maar liefst 115 verschillende mensen de website. Bezoekers bleven bijna drie minuten op de site.

2 februari 2011

Bennie en Kees in landelijke media

Bennie en Kees worden BN'ers. Vandaag zijn er bij Bennie opnames gemaakt voor het televisieprogramma 1 Vandaag. Dat wordt een dezer dagen uitgezonden. En morgenvroeg is Kees of Bennie te beluisteren bij Giel op 3FM.

31 januari 2011

Volop media-aandacht De Vogelvriend

Kees Bink en Bennie Horsting staan volop in de schijnwerpers. Morgen verschijnt er een groot interview in het Contact met de twee kersverse wereldkampioenen. En vandaag zijn ze op de lokale radio geweest van Lochem en Zelhem. Ook de Stentor heeft gebeld en morgen komt TV Gelderland langs wanneer de vogels weer terugkomen uit Tours. Waarschijnlijk worden er ook opnames gemaakt bij Bennie thuis.

28 januari 2011

Twee maal goud bij wereldkampioenschap

Kees Bink en Bennie Horsting zijn in Tours op de C.O.M.-wedstrijd wereldkampioen geworden. Bennie Horsting wist beslag te leggen op goud met een barmsijs donker factorig van 93 punten. Hij speelde met vier barmsijsen mee. Voor Horsting was het de tweede keer dat hij wereldkampioen werd. In 2004 lukte het hem in Zwitserland. Vorig jaar haalde hij nog verdienstelijk zilver in Portugal.

Kees Bink is wereldkampioen geworden met een Agapornis roseicollis cinnamon groen van 93 punten. Dit is een vogel met een dubbele geslachtsgebonden mutatie, waardoor het een opgebleekte groene vogel met een bruine waas is. Het is de eerste vogel met een cinnamon mutatie die het zwarte eumelanine bewerkt. Daardoor is het zwart niet verder doorgekleurd dan bruin. Het gevolg is een groene vogel met een zacht bruine waas en bruine vleugelpennen. Omdat in deze vogel ook nog de opaline mutatie aanwezig is heeft hij een geheel rode kop gekregen tot aan de mantel in de nek. Door de opaline factor is er ook een opbleking in het groen.

Bink kweekt inmiddels drie jaar met deze mutant en heeft zich zelf als doel gesteld om een stam te kweken. Daarvoor heeft hij een aantal goede vogels nodig en die heeft hij inmiddels. 

In Tours speelden 23.000 vogels mee in diverse categorien. Vanuit Nederland waren er zo'n 1200 vogels aanwezig. 

10 januari 2011

De Vogelvriend sleept clubprijs in de wacht

Vogelvereniging De Vogelvriend uit Vorden wist op de Bondskampioen in Zutphen afgelopen weekend de derde prijs in de wacht te slepen bij de categorie parkieten. De leden behaalden in dat klassement 920 punten. Naast dit verenigingssucces wisten maar liefst zes leden 19 individuele prijzen binnen te halen. Geert Jansen behaalde daarbij de hoogste prijs door als eerste te eindigen met een stam kleurkanaries zwart rood intensief van 371 punten. 

Uitslag leden op Bondskampioen
Prijzen De Vogelvriend Vorden op Bondska
Microsoft Excel werkblad 11.0 KB

30 december 2010

Meer vogels ingestuurd naar Bondskampioen

De leden van De Vogelvriend Vorden schreven dit jaar voor de Bondskampioen in Zutphen in totaal 24 vogels meer in dan vorig jaar.  Dit jaar doen tien leden van de vereniging mee met in totaal 95 vogels. De vorige editie waren dat nog acht leden met samen 71 vogels.

 

27 december

Website van De Vogelvriend vernieuwd

De webmaster van De Vogelvriend heeft de website van de vereniging opnieuw vormgegeven. De nieuwe site is professioneler van opzet, is strakker vormgegeven en biedt meer. Zo zijn er voor leden formulieren te downloaden, zoals het ringenbestelformulier. De siet biedt ook meer mogelijkheden om het verder uit te bouwen. Hou de website daarom in de gaten. Op de homepage worden alle vernieuwingen omtrent de site en de vereniging kort vermeld. Na het doorklikken komt u direct bij de nieuwe informatie terecht.

 

27 december

Geert Jansen clubkampioen 2010

Geert Jansen uit Steenderen is de nieuwe clubkampioen van De Vogelvriend Vorden. Dat maakte de TT-commissie van de gezamenlijke onderlinge wedstrijd in Ruurlo bekend op een speciaal belegde avond. De TT-commissie had het onderling resultaat uit de Kring-wedstrijd gehaald die al eind november werd gespeeld.

Jansen behaalde met zijn vijf beste vogels een totaalscore van 461 punten. De basis voor zijn kampioenschap legde Jansen bij zijn stam zwart rood schimmel en stel zwart rood intensieve kleurkanaries die beiden een eerste prijs kregen met respectievelijk 371 en 187 punten.

De Gewestelijke medaille ging naar Bennie Achtereekte met een Barmsijs donkerfactorig van 93 punten.  Bennie Horsting legde beslag op de bondsmedaille via een kanarie agaat opaal geel mozaïek type 1 met 93 punten.

De volledige uitslag kunt u lezen door onderstaand bestand te downloaden.

Uitslag gezamenlijke onderlinge 2010.xls
Microsoft Excel werkblad 71.0 KB

 

19 december 2010

Evert van der Wal weer in de prijzen

Op de districtkampioenschappen van Overijssel heeft Evert van der Wal beslag weten te leggen op twee prijzen. Hij werd twee keer kampioen met zijn Driekleurglansspreeuwen. Een keer met een stel 185 punten en met een enkeling 92 punten. Op deze wedstrijd had Evert echte concurrentie, omdat er meer inzendingen waren met deze vogel. Op de wedstrijd in Denekamp speelden 274 deelnemers van veertig verenigingen mee met 2249 vogels.

 

12 december 2010

Twee prijzen voor Evert van der Wal

De penningmeester van De Vogelvriend speelde afgelopen weekend mee op Regio Tentoonstelling IJsselstrook in Wijhe. Hier waren 630 vogels ingezonden door elf verenigingen. Van der Wal wist met zijn Driekleurglansspreeuwen twee prijzen in de wacht te slepen. Hij veroverde zowel de 1e als 2e prijs bij de enkelingen; beiden met 91 punten.

 

5 december 2010

De Vogelvriend kampioen Kring 2010

De Vordense vogelvereniging De Vogelvriend wist vorige week in Ruurlo beslag te leggen op het kampioenschap van de Kring. De vereniging bleek naar het oordeel van de keurmeesters de beste vogels van de show te hebben, waar jaarlijks vijf verenigingen uit Oost-Gelderland aan deelnemen. De concurrentie was sterk. De Vordense kwekers behaalden in het verenigingsklassement over de tien beste vogels 926 punten. Het verschil naar de organiserende vereniging uit Ruurlo bedroeg slechts twee punten. De Vereniging uit Eibergen werd derde met 923 punten. 
Het kampioenschap viel samen met de huldiging van twee jubilarissen. Jan Berendsen kreeg een speld uitgereikt voor zijn 25-jarig lidmaatschap en Geert Jansen werd door voorzitter Kees Bink in het zonnetje gezet voor zijn 40-jarig jubileum als bondslid.

 

Uitslag individuele wedstrijd:
Evert Korenblik: 1e plaats kleurkanarie stel wit recessief 185 punten, 3e prijs enkel Duitsekuif 91 punten.
Jos Borgonjen: 1e prijs kleurkanarie stam geel schimmel 368 punten, stel 185 punten en 2e prijs enkel 52 -92 punten.
Geert Jansen: 1e prijs kleurkanarie stam zwart rood schimmel 371 punten.
Ben Horsting: 1e prijs kleurkanarie stel agaat opaal geel mozaïek 185 punten, 1e prijs enkel 52-93 punten, 1e prijs stam agaat opaal geel mozaïek type 2 362 punten, 1e prijs stel Barmsijs 185 punten, 1e prijs enkel donkerfactorige barmsijs.
Tonnie Bielderman: 1e prijs stam Scotch fancy 368 punten, 1e prijs stam Raza Espagnola 369 punten, 2e prijs enkel schimmel 92 punten.
Wim Berendsen: 1e prijs stel Gloster consort 187 punten, 2e prijs enkel 92 punten.
Evert van de Wal: 1e prijs stel Driekleurglansspreeuw 187 punten, hoofdgroepkampioen Purperglansspreeuw 94 punten.
Bennie Achtereekte: hoofdgroepkampioen cultuurvogels donkerfactorige barmsijs 93 punten, 1e prijs stel donkerfactorige barmsijs 185 punten.
Kees Bink: 1e prijs stel Agaporniden cinnamon 183 punten, hoofdgroepkampioen opaline groen 92 punten.
Willem Peters: 3e prijs stel Fischeri 179 punten, 1e prijs stel halsbandparkieten pallid groen 185 punten.

7 november 2010

Willem Peters algemeen kampioen
De Vordense parkietenkweker Willem Peters is het afgelopen weekend algemeen kampioen geworden in Beek (gem. Montfonterland). Daar werd gespeeld om het kampioenschap van Zuidoost-Nederland van de Parkieten Speciaalclub Nederland. Willem Peters, lid van De Vogelvriend Vorden, werd door de keurmeesters drie keer bekroond. Hij werd met een Penantparkiet blauw algemeen kampioen, behaalde een eerste prijs met een halsbandparkiet en wist uiteindelijk ook nog beslag te leggen op de bondsmedaille met een penantrosella.

23 oktober 2010
Prijsrijk weekend voor De Vogelvriend

De Vordense vogelvereniging De Vogelvriend heeft een goed weekend achter de rug. Leden van de vereniging speelden mee op twee open nationale wedstrijden. Zowel in Zutphen als Almen vielen zes leden in de prijzen.
In Zutphen betrof het de open nationale van Gewest 3 van de Algemene Bond van Vogelhouders. Secretaris Ben Horsting behaalde daar met een kleurkanarie bruin opaal-geel mozaiëk type 1 een eerste prijs met 52-92 punten. Hij viel ook bij de cultuurvogels in de prijzen met een Barmsijs klein donkerfactorig van 92 punten. Die vogel werd door de keurmeesters uitgeroepen tot de mooiste cultuurvogel van de show.

T. Bielderman viel ook in de prijzen met zijn Scotch fancy schimmel vogels. Hij behaalde met een  stam een eerste prijs met 367 punten, met een stel een eerste prijs met 183 punten en met een enkele vogel de eerste prijs met 91 punten. Tevens behaalde hij met een Raza espagnola schimmel ook een tweede prijs met 92 punten.

Wim Berendsen ging met twee eerste prijzen naar huis. Met een stel Gloster consort gewaardeerd met 185 punten en een enkele Gloster corona met 92 punten. Penningmeester Evert van de Wal behaalde met een stel driekleur glans spreeuwen een eerste prijs met 183 punten en tevens een eerste prijs met een enkele vogel van 91 punten. Voorzitter Kees Bink behaalde met een Grijsrug dwergpapegaai *bronze* fallow van 90 punten een tweede prijs.


In Almen speelden de leden mee op een wedstrijd van de andere bond. Daar werden de volgende prijzen in de wacht gesleept: E. Korenblik: 2e prijs enkel kleurkanarie geel mozaïek type 1 92 punten, kampioen stel Duitse kuif wit 183 punten en kampioen enkel Duitse kuif 91 punten. J. Oudenampsen: tweede prijs enkel zwart geel intensief 91 punten. B. Horsting: kampioen enkel agaat geel mozaïek type 2 92 punten. K. Bink: kampioen en bondschild enkel Agapornis roseicollis opaline groen 92 punten en eerste prijs enkel Agapornis roseicollis cinnamon groen 91 punten. W. Peters: kampioen enkel Rosella Opaline lutino 92 punten, kampioen en bondschild stel Halsbandparkiet pallid groen 187 punten en kampioen stel Pyrrhura molinae hypoxatha geelflankparkiet 185 punten.

15 mei 2010
Bennie Horsting onderscheiden
Bennie Horsting is vandaag op het jaarcongres van de ANBvV benoemd tot lid van verdienste van de bond. Tevens kreeg hij de gouden bondsspeld op bondsniveau uitgereikt. Aanleiding voor de benoeming is het stoppen van Ben als lid van de tentoonstellingscommissie. Hij is tot dit orgaan toegetreden in 1987, als lid voordien was hij al actief als medewerker op de show te Zutphen.